Jälkimmäisenä Kairon päivänä suunnattiin varhain aamulla kohti Gizan pyramideja. Hieman alkuperäisestä poiketen käydään tässä virtuaaliversiossa ensin länsipuolen näköalapaikalla. Vasemmalta oikealle kuvassa ovat Kheopsin, Khefrenin ja Mykerinoksen pyramidit. Nimet ovat kreikkalaisten antamia, alkuperäisemmät ovat Khufu, Khafre ja Menkaure.
Kheopsin sisäänpääsy ei kuulunut matkan hintaan, mutta pakkohan sinne oli päästä, joten lisämaksun maksoi mielellään. Jo edellispäivänä alkanut hiekkamyrsky jatkui tänään ja vyöryi päälle juuri Kheopsin edessä.
Ulkokuvat Kheopista jäivät vähiin hiekan piiskatessa kasvoja. Tuuli oli paikoin todella kova ja mielihyvin juoksi ja kiipesi kohti kuvassa näkyvää sisäänkäyntiä.
Aukon luona kerättiin kamerat pois vierailun ajaksi, sillä sisällä kuvaaminen on kiellettyä. Opas oli jo etukäteen varoittanut että ahtaanpaikankammoisen kannattaa miettiä meneekö ollenkaan. Ja totta, vaikka ns. suuri galleria, jonka kautta hautakammioon noustaan, on paikoin lähes 9 m korkea, on reitti suurimmalta osin todella matalaa käytävää jossa täytyy kulkea aivan kyykyssä. Koko matka mentiin aika haipakkaa ja nousu on melkoinen. Perillä hautakammiossa on vain tyhjä kiviarkku eikä mitään muuta, hengästyneiden turistien lisäksi. Pettymyskö? Ei, ei suinkaan, eihän Egyptissä ole käynyt jollei ole käynyt pyramideilla, ja tässä sitä oltiin niistä suurimman uumenissa!
Ulostultua ei tehnyt mieli altistaa kameroita hiekkapuhallukselle, jotan tässä vain pari näkymää bussin ikkunoista tuohon massiiviseen kivirakennelmaan.
Khefreniin ei tuolloin päässyt, joten tässä siitä yleispotretti. Ainoana kolmesta se on säilyttänyt palan kivipeitettä huipullaan.
Mykerinokseen sen sijaan pääsi ja se kuului matkan hintaankin.
Sen alaosassa oli myös, joko säilyneenä tai entisöitynä, pinnan kiviverhoilua.
Sisäänkäynnin luona se oli veistetty sileäksi.
Kuvaaminen oli Mykerinoksessakin kielletty. Kheopsista poiketen suunta hautakammioon oli tällä kertaa alaspäin. Hautakammio oli myös sokkeloisempi ja siinä mielessä mielenkiintoisempi.
Pienempien pyramidien jäänteitä Kheopsin juurella. Ne oli tarkoitettu faaraon vaimoille ja sukulaisille. Kuvassa näkyvä valopatteristo lienee light and sound showta varten.
Olin jotenkin odottanut että Egyptissä olisi joka paikassa tarjolla kamelikyytiä, mutta ainoa paikka jossa sitä löytyi, oli pyramidit. Jo pelkkä kamelin kuvaaminen oli maksullista (tämä on salaa kuvattu), joten mitä itse kyyti olisi maksanut, jäi arvoitukseksi, lähinnä siksi ettei hiekkamyrsky juuri rohkaissut puuhaan.
Hiekalta pääsi sen sijaan turvaan matkamme kolmannessa museossa, Kheopsin juurella olevassa aurinkolaivamuseossa, josta huomenna lisää.
5 kommenttia:
Kyllä tuota hiekkaa ja aavikkoa riittää. Kuinka monta kuukautta sinä Kari olit siellä Egyptissä?
Vain viikon. Mutta koeta Salme kestää, on tämä jo loppusuoralla. :-)
Ja aavikot on tosi hienoja!
Tätä matkaa on ollut todella mielenkiintoista lukea! Ja jahka matkakertomus joskus päättyy niin onneksi sen voi alkaa alusta :)
Lisää odotellessa.
Kyllä tämän kuurin jälkeen on ihan pakko päästä näkemään Sastamalan näyttely.
http://www.egyptinaarteet.com/
Kiitos! Koetan saada tämän "matkapäiväkirjan" tällä viikolla päätökseen, mutta voihan olla että Egyptistä riittää juttua tavalla tai toisella myöhemminkin. :-)
Lähetä kommentti