Tämän viikon maanantai ja tiistai menivät työmatkoilla Helsingissä, jälkimmäinen kansallismuseon auditoriossa, josta tietysti täytyy aina poiketa samaisen talon museokauppaan. Aina tarttuu jotain mukaan, tällä kertaa vain yksi, mutta sitäkin muhkeampi kirja, Jouni Kuurneen Gustaf Mauritz Armfeltin perintö - G. M. Armfeltille kuuluneet esineet Suomen kansallismuseon kokoelmissa.
Armfeltin pojanpojanpoika Carl Alexander Armfelt testamenttasi suvun esineistöä kansallismuseolle, josta sitä myöhemmin luovutettiin Turun ja Porvoon museoille. Turun museokeskuksen Armfelt-kokoelma on ollut empireaikaan sijoittuvien näyttelyjen vakiosisältöä, kuukauden esineenä sitä on esitelty mm. täällä.
Kuurneen kirja esittelee kansallismuseolle jääneet esineet ja hienosti esitteleekin. Kirja on todella klassisen pramea esinejulkaisu korketasoisin kuvin ja perusteellisin tekstein. Sisältö etenee kronologisessa järjestyksessä Armfeltin elämänkaarta myötäillen, mieshän ehti asua eri puolilla Eurooppaa. Kirja on samalla päähenkilönsä elämäkerta. Lopussa on ruotsin- ja englanninkieliset lyhennelmät.
Kirja ilmestyi näyttelyn Etsintäkuulutettu - Armfelt. Upseeri kuninkaan ja keisarin palveluksessa yhteydessä, ja sen jatkettua (osittain?) matkaansa Livrustkammarenin näyttelyyn Jag är Armfelt, olen odottanut opuksen hinnan alenemista alkuperäisestä 65 €:sta. Nyt sen sai 40 eurolla, enkä enää malttanut odottaa. Toki tämä löytyy käsikirjastostammekin, mutta tekisi mieli lukea sitä myös kotoa, kunhan pahin empireväsymys on hellittänyt.
Niissä tiloissa joissa kansallismuseon Armfelt-näyttely oli, on nyt uusi perusnäyttelyn osa Suomi Finland 1900, jonka myös katsastin. Modernisaation suuri kertomus jälleen kerran siis, runsaan esinemaailman kera. Erityisesti jäin kadehtimaan neljää multitouch(?)näyttöä, joilla saattoi avata, suurentaa ja pyöritellä valokuvia ja tekstejä mielin määrin - olisi tahtonut sellaisen pelinäyttelyyn, murr!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti