tiistai 22. marraskuuta 2011

IWM - Churchill Mark VII


Brittien toisen maailmansodan aikaiset panssarivaunut jakautuivat nopeisiin "risteilijöihin" (cruisers) ja raskaasti panssaroituihin, mutta hitaampiin jalkaväen tukipanssarivaunuihin (infantry tank). Jälkimmäisiä edustaa tämä vaunu, sodanaikaisesta pääministeristä nimensä saanut Churchill, mallia VII. Winston Churchillin tunnetun sutkauksen mukaan vaunu nimettiin hänen mukaansa siksi, että siinä oli niin paljon vikoja! Vikoja tai ei, vaunu palveli monena eri mallina El Alameinin taistelusta alkaen aina sodan loppuun. Erityisesti sitä hyödynnettiin erikoisajoneuvoina, kuten liekinheitin- silta- ym. versioina.


Shermanin yhteydessä lupasin palata brittivaunujen merkintöihin. Tämän Churchillin keulassa on ensinnäkin sarjanumero ja sen edessä T niin kuin tankki (tank). Keltainen rinkula on bridge circle, ja kertoo tonneina ajoneuvon painon. Edetessään Luoteis-Euroopan sotaretken aikana 1944-45 Normandiasta Itämerelle liittoutuneet joutuivat ylittämään suuren joukon jokia, joiden sillat saksalaiset pioneerit yrittivät parhaansa mukaan tuhota. Liittoutuneiden pioneerit taas rakensivat tilalle tilapäissiltoja (varsinkin Bailey-siltoja), joiden kantavuus vaihteli. Siltojen kantavuus merkittiin sillanpieleen ja ajoneuvojen paino niiden etuosaan.

Churchillin paino on pyöristetty ylöspäin 40 tonniksi. Mutta onko kyseessä short ton (2000 naulaa eli 907 kg), long ton (2240 naulaa eli 1016 kg) vai tonne (metrinen tonni eli 1000 kg)? :-)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...