SKS:n ja Museoviraston yhteisjulkaisu Suomalaiset linnoitukset 1720-luvulta 1850-luvulle on suunnitellun trilogian keskimmäinen osa. Ensimmäinen osa tulee kattamaan ajan esihistoriasta 1600-luvulle ja kolmas 1800-luvun jälkipuoliskolta kylmän sodan rakennelmiin.
Todella mielenkiintoinen perusteossarja Suomen alueen sotilaallisesta arkkitehtuurista on siis luvassa. Käsillä olevan osan keskeinen linnoitus on luonnollisesti kaikkien tuntema Sveaborg/Viapori/Suomenlinna. Muutoin kirjan esittelemät kohteet painottuvat Kaakkois-Suomeen, venäläisten Vanhaan Suomeen rakentamiin lukuisiin linnakkeisiin. Kaltaiselleni länsisuomalaiselle kirjassa oli paljonkin uutta, ja uskoakseni jotkin Taavetin, Utin tai Kärnäkosken linnoitteet lienevät outoja useimmille suomalaisista. Mukana ovat myös ns. Suvorovin sotakanavat - venäläisillähän oli Saimaalla huomattava laivasto.
Museoviraston mainos lupailee kirjan olevan helppolukuinen, mutta totta puhuen siinä on paljon luettelomaista deskriptiota rakennelmien sijainnista, mitoista ja kunnosta. Hyödyllistä informaatiota siinä vaiheessa kun pääsee paikan päälle tutustumaan, mutta ei varsinainen lukuelämys. Kuvitus on loistava, mukana on todella runsaasti alkuperäisiä ruotsalaisia ja venäläisiä karttoja. Täydennykseksi olisi toivonut nykyistä maastoa kuvaavia karttoja, mutta toisaalta niiden asian ajavat lukuisat ilmavalokuvat.
Kirjaa ryydittävät keskeisten persoonallisuuksien lyhyet kuvailut. Ehrensvärd ja Suvorov ovat itsestään selvästi mukana, mutta sitä en tiennyt että Jan Peter van Suchtelenilla oli niin suuri rooli linnoitteiden rakentamisessa, olen jotenkin liittänyt hänet vain Suomen sodasta julkaisemiinsa muistelmiin, joita usein käytetään lähteenä. Kanavien kaltaiseen vesirakentamiseen hänellä hollantilaisena varmasti olikin oma näkökulmansa.
Ainoa Turkuun liittyvä artikkeli on Antti Sunan kirjoittama ja käsittelee Krimin sodan aikaisia varustuksia Ruissalossa, Hirvensalossa ja mantereella. Niistä on jäljellä enää metsittyneitä maavalleja, mutta asiansa ne ajoivat, englantilais-ranskalainen hyökkäys Turkuun torjuttiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti