torstai 24. elokuuta 2017

Muru-ukko

Turun museokeskuksen kokoelmiin tuli tällä viikolla lahjoituksena mielenkiintoinen "rakennussarja".


Puisia osia on laatikossa jäljellä 32 kpl, ja niistä saa erilaisia ihmis- ja eläinhahmoja. Mukana olevassa lehtisessä on useita malleja, joille on annettu nimiä sellaisia kuin Ritari, Kuuihminen, Joutsenemo poikasineen tai Sudenkorento (kuvat voi suurentaa klikkaamalla tai avaamalla uuteen välilehteen).Itse kokosin perushahmon nimeltä Tyttö (molempiin ihmispäihin on maalattu hieman Betty Boob -tyyliset kasvot).


Sarjalla oli leikitty 1940-luvun lopulla, mutta siinä olikin kaikki mitä tiedettiin. Vastaavaa ei löytynyt Finnasta eikä hätäisellä haulla muualtakaan netistä, joten kokeilin joukkoistaa informaation hankintaa somen kautta. Kiitos yllytyshullujen fb-tuttavieni kävikin ilmi että Helsingin kaupunginmuseo oli kirjannut vastaavanlaisen lahjoituksena kokoelmiinsa vuonna 2015 nimellä "Peli/rakennussarja Muru, puinen" (mutta miksi se ei ole Finnassa?).

Vielä parempaa, vanhojen patenttien tietokannasta löytyi patenttipäätös no 22874, Jouko Ilmari Metsäpuron 31.12.1945 hakema ja hänelle 12.4.1948 myönnetty patentti "erillisistä osista koottavaan nivelnukkeen". Ja koska maailma on pieni mutta some suuri, kävipä ilmi että mainitusta keksijästä juontui sukulaisuussuhde erääseen fb-tuttavaani!

Vielä olisi selvitettävä Murun valmistaja. Ohjevihkosen kulmassa voi erottaa pienen logon joka ilmeisesti viittaa valmistajaan.


Marja-Liisa Lehto kirjoittaa kirjassaan Huwikaluja lapsille (1996):
"Sodan jälkeen kaikenlainen jälleenrakentamishalu, yritteliäisyys ja vähitellen elpyvä taloudellinen tilanne sekä edelleen tarpeellinen kotimaisuusasteen kasvaminen kaikilla tuotannon aloilla synnyttivät myös runsaasti uusia yrittäjiä leluteollisuuden alalla. Etelä-Suomi tuntuu äkkiä olleen täynnä lasten vanhempien ostovoimaan ja -halukkuuteen luottavia yrittäjiä. Akseleilla Helsinki-Jyväskylä ja Vaasa-Savonlinna toimi useita kymmeniä osakeyhtiöitä, tehtaita, puutyöliikkeitä, kotiteolllisuusyrityksiä ja toiminimiä, joiden kaikkien valmistus- ja myyntiartikkeleina olivat lelut ja leikkivälineet."
Nova oli epäilemättä yksi noista lukuisista toimijoista. Lisätiedot siitä ovat tervetulleita.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...