lauantai 5. elokuuta 2017

Amsterdamin merimuseo (3)

Alankomailla oli kultakaudellaan enemmän kauppalaivoja kuin yhdelläkään muulla maalla. Keskeinen rooli siinä oli Itä- ja Länsi-Intian kauppakomppanioilla.Kotinurkilla Pohjanmerellä purjehdittiin tietysti myös. Ilmeisesti nuo rannikkopurjehdukseen tarkoitettujen alusten sivukölit saattoivat olla hyvinkin koristeellisia.Tyyliteltu meritaistelu. Kauppalaivat purjehtivat 1600-luvulla aseistettuina, ja aina välillä kilpailu yltyi merisodiksi asti, Englantiakin vastaan kolmesti 1600-luvun jälkipuoliskolla.


Paikoin vitriinit rajasivat tilan hyvinkin kapeaksi, tehokeino tietysti sekin.Videolla yhdenlainen versio Vermeerin maitotytöstä, tässä tapauksessa viittaus Länsi-Intian orjatalouteen.


Oman merimiesarkkumme innoittamana olin odottanut löytäväni niitä täältä vaikka miten paljon, mutta silmiin sattui vain yksi. Muut lienevät säilytystiloissa.


Jonkinlaisena yleisenä kokoelmaosiona esiteltiin merimuseon kokoelman syntyä ja mitä kaikkea se sisältää, kaikkeahan ei millään voi laittaa esille.Takaisin kauppamerenkulkuun, nyt hieman uudempina aikoina. Amsterdam ja Rotterdam ovat Euroopan suurimpia satamia, joiden kautta kulkevien tavaroiden paljoutta oli esitelty niitä sisältävin pylväin.


Ja olihan siellä ne Nokian kännykätkin.


Kartta Amsterdamin valtaisasta satama-alueesta...


jolta löytyi myös merimuseon sijainti vanhan keskustan koilliskulmassa.


Tällainenkin elämys: kävijä sai sulkeutua konttiin, jonka seinillä pyörivät filimit neljään eri suuntaan loivat vaikutelman millaista on olla kontti jota kuljetetaan pitkin satama-aluetta.


Kontin takana olevat ostoskärryt tavaroineen toivat itselleni mieleen krääsäpaljouden johon maailma, ja varsinkin maailman meret, uhkaavat tukehtua, ja ehkä se oli näyttelyntekijöidenkin tarkoitus.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...