torstai 3. elokuuta 2017

Amsterdamin merimuseo (1)


Alankomaiden kansallinen merimuseo, Scheepvaartmuseum, sijaitsee 1600-luvulla rakennetussa laivaston arsenaalissa. Sisäpihan lasikatto on saanut inspiraationsa vanhojen merikarttojen kompassiruusuista.



Täällä 1600-luvun kultakauden taide painottui luonnollisesti merimaalauksiin, joita niitäkin vaikutti säilyneen vaikka millä mitalla.


Perin käytännölliset navigointi-instrumentit saivat yllä olevasta tähtitaivaasta peräti maagisen hohteen. Navigointihan käytti nimenomaan tähtiä apunaan.


Laivojen kaljuunakuvat olivat saaneet oman osuutensa. Kuten taannoin Tall Ships Racen aikana huomautettiin, eivät ne suinkaan aina olleet naisia, vaan myös miehiä tai eläimiä ja taruolentoja.




Jokaisessa suuressa museossa pitäisi olla huilipaikka elämysten uuvuttamalle kävijälle. Täällä oli todella mukavia nojatuoleja.


Eikä itse asia unohtunut sielläkään, napista painamalla sai kuulla tarinoita mereltä.


Laivamalleja oli nähty jo Rijksmusemissa, täällä nähtiin lisää.


Rokokoota vesillä.


Auttamatoman maakrapuuteni tunnustan siinä että nämä alankomaalaisveneiden sivukölit tulivat täysin yllätyksenä (vaikka niitä kai olisi pitänyt vanhoissa maalauksissa nähdä?). Ideana on että tuulenpuoleinen pidetään ylhäällä ja suojanpuoleinen vedessä.


Ja näkyihän niitä myöhemmin myös läheisessä museoveneiden laiturissa.


Navigoinnin lisäksi myös kartografia oli saanut oman esittelynsä.


Miten Mercatorin projektio syntyy.


Seinänkokoinen kuvashow kartoista ja kaupunkikuvasta.


Nuoremmille kävijöille suunniteltu interaktiivinen osuus kuvasi elämää merellä.


Vitriiniin tuli valo vain nappia painamalla, mikä rajoittaa esineiden valoaltistusta.


Merimieselämän arkisempaa puolta purjelaivakaudelta. Itä-Intian laivoilla takamus pyyhittiin käymälässä käynnin jälkeen hapsotettuun köydenpätkään joka huuhdeltiin sen jälkeen meressä.


Filmejä pyöri tietysti myös.


Scheepvaartmuseum oli koko matkan mielenkintoisin museo ja se on useammankin postauksen väärti. Tässä vielä merikarhuja lepovuorossa.


P.S. Myös taannoin uudistetun Forum Marinumin perusnäyttelyn suunnittelijat kävivät täällä ideavarkaissa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...