maanantai 22. syyskuuta 2014

Kakolanmäellä

Kakolanmäki on Turun museokeskuksen Kalastajankadun toimipisteestä katsoen hankala este, joka täytyy kiertää joko Puutarha- tai Linnankadun kautta keskustaan päästäkseen. Lauantaina tuli kuitenkin kierreltyä siellä ihan huvikseen. Kukkulan itäpäässä on ilmeisen kauan ollut pieni yleinen puisto portaikkoineen ja penkkeineen.


Ylhäältä kallioilta löytyy todisteita askettäisestä käytöstä.Vankilatoiminta loppui 2007 ja vankila-aluetta esittelevät kierrokset 2012. Tässä oikealla lääninvankilan muuria. Sieltä tullut putki on tuonut sahanpurua verstaalta. Puutyöt ovat olleet keskeinen osa vankilan työtoimintaa.


Paikka on enimmäkseen autiona, kaupaksi eivät vankilat ole menneet. Tietöitä oli tekeillä.


Lääninvankilan (taka)portti.


Mäen eteläreunalla on melkoinen rotko joka syntyi siitä että rinteen graniittia ("kakoliittia") louhittiin vankilan rakennustarpeiksi.Keskusvankilan "huokausten silta".


Rakennusajoista muistuttavan kivi.


Keskusvankilan länsiseinä. Kelpasi sieltä katsella Ruotsinlaivojen lähtöä ja haaveilla vapaudesta.


Ainoa tähän asti kaupaksi mennyt osa on tämä vankimielisairaala, jonka ympärysmuuri ei näytä pysyvän pystyssä ilman tukitoimia.


Keskus- ja lääninvankila ovat edelleen myynnissä, jos ketä kiinnostaa. Kaikenlaista on niihin ehditty kaavailla, museotoimi mukaan lukien.

Lisää Kakolan historiasta täällä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...