torstai 18. syyskuuta 2014

Soturikuningas Turun linnassa

Turun linnan kävijä aloittaa päälinnan keskiaikaisen osan kiertämisen aulan ylätasanteelta. Ovi vie itätorniin ja sen portinvartijan kamariin, ja sen vieressä on tutunoloinen pienoisveistos.


Kustaa II Aadolfhan se siinä.


Veistos on saksalaisen Martin Götzen työ vuodelta 1907, ja laatta jalustassa kertoo sen alkuperästä.Seiner Exzellenz den ausserördentlichen Gesändten und bevollmächtigten Minister Sr Majestät des Königs von Schweden Oskar II Herrn Major Grafen Taube übergiebt dieses kleine modell der grossen statue des Heldenkönigs Gustav Adolf, welche in der Zwingli Kirche zu Berlin aufgeställt ist, als ein kleines Zeichen tiefster Dankbarkeit und aufrichtigsten Verehrung Die St. Andreas Gemeinde zu Berlin.
Veistoksen esikuvana on ollut Berliinin Zwinglikirkossa oleva suurempi veistos, joka kuvista päätellen näyttää edelleen olevan jäljellä. 

Laatassa mainittu kreivi Arvid Taube (1853-1916) toimi vuosina 1900-09 Ruotsin lähettiläänä Saksassa, sen jälkeen vuodet 1909-11 Ruotsin ulkoministerinä ja sen jälkeen taas lähettiläänä Berliinissä  ensimmäisen maailmansodan aikana. Wikipedia tietää hänen kannattaneen innokkaasti Ruotsin liittymistä sotaan Saksan puolella. Ruotsin onneksi ei hanke onnistunut: sen mukaantulo ei sotaa olisi ratkaissut, sen sijaan maa olisi päätynyt häviäjien leiriin.

Turun kaupungin historialliselle museolle veistos on tullut 1954, jolloin ruotsalaisrouva lahjoitti sen tänne täyttääkseen edesmenneen miehensä toiveen siitä että patsas päätyisi Suomeen. Tätänykyä veistos kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...