torstai 1. marraskuuta 2012

Glorian antiikki 114 (9/2012)

Glorian antiikin luvattiin uudistuvan tämän numeron myötä, mutta paljon on entiselläänkin. Vanhaan tapaan vieraillaan antiikilla sisustetuissa kodeissa (Leif Jacobsson, Jan Kuusisto), ja tutustutaan pariin taiteilijaan (Michael Schilkin, Frida Kahlo)

Kannen nostona ovat tapettien tyylit, mikä olikin mielenkiintoinen aihe, ja sattumoisin omalta kohdaltani ajankohtainen, koska museomme tapettinäytekokoelmaa on ryhdytty viemään Museot Onlineen. Posliinista on kokoelmien parissa työskennellyt ihminen saanut tässä iässä jo melkein tarpeekseen, mutta sitä käsittelevässä artikkelissa huomasin maininnan Tauno Tarnan tänä vuonna julkaistusta kirjasta Antiikkiposliini Suomessa. Kirjan sisällönkuvaus antaa aiheen lainata sitä kohdakkoin kollegan työhuoneen hyllystä.

Uutuutena oli artikkeli, jossa neljää taideteosta tarkastelivat omilta kanteiltaan taidehistorioitsija ja kennelliiton työntekijä - jokaisessa maalauksessa kun esiintyi koira. Hauska idea, joka saanee jatkoa.

Suurin muutos on kohdistettu lehden loppuun, johon on koottu pelkästään esineisiin keskittyvä Keräily-osuus. Kiinnostavimmaksi koin osiot Luupin alla, jossa analysoitiin empiretuolin rakennetta, ja lyhyen Tähtäimessä, jossa (minulle lähinnä Artefactan foorumilta tuttu) Jyrki Lammi avautui antiikkikauppiaiden kapakkailloista: alkuun kehutaan löydöillä, ja loppuillasta tunnustetaan tehtyjä mokia. Niinpä ne taitavat aina jonkinlaisen kaavan mukaan mennä kaikkien ammattikuntien ryyppäjäiset, pitäisiköhän joskus paljastaa, miten museolaisten?

Tavaksi on tullut (myös GA:ssa) huokaista, ettei antiikin keräilijöitä enää ole. Ainakin emeritusprofessori Olli Ahtola vaikutti olevan ehta sellainen: keräyskohteena vanha englantilainen lasi, ja lähteenä englanninkielinen alan kirjallisuus.

Ei tämä ehkä vuosisadan lehtiuudistus ole, mutta esineiden parissa työskentelevän kannalta lehden voi sanoa tulleen inan verran kiinnostavammaksi.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Mikähän koirabuumi nyt on meneillään kun sekä Kuopion taidemuseossa että Kuopion museossakin on meneillään koira-aiheiset näyttelyt? Ja nyt vielä tämä lehtijuttu. Onko nyt jokin "koira - ihmisen paras kaveri 100-vuotta" juhlavuosi!? :o

Kari Hintsala kirjoitti...

Pikemminkin "koira - ihmisen paras kaveri 10000 vuotta" juhlavuosi. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...