tiistai 27. marraskuuta 2012

Jesse James ratsastaa

Tämä Ospreyn Raid-sarjan opus taitaa lyödä nimenpituusennätyksen ainakin omassa sarjassaan: The Last Ride of the James-Younger Gang - Jesse James and the Northfield Raid 1876. Aiheena on yksi villin lännen legendaarisimipia tempauksia, missourilaisten lainsuojattomien yritys ryöstää pankki kaukana pohjoisessa, Minnesotan Northfieldissä. Mukana olivat kaksi Jamesin veljestä (Jesse ja Frank), kolme Youngerin veljestä ja kolme muuta lainsuojatonta, joista viimeksimainittujen kohtaloksi tuli kuolla luoteihin penkin alle menneessä ryöstössä ja seuranneessa takaa-ajossa. Youngerit jäivät kiinni ja saivat 25 vuoden tuomion, Jamesit pääsivät karkuun.

Kirjassa on valokuvia retkeen osallistuneista lainsuojattomista, kuolleiksi ammuttuina, kaikkine luodinreikineen. Lännen historiaan perehtyneelle tässä ei ole uutta, hirtettyjä tai ammuttuja rikollisia kuvattiin usein jopa arkkuun laitettuina ja seinää vasten nostettuina. Mieleeni tuli kuitenkin taannoisessa valokuvaillassamme puhunut dagerrotypian tuntija, jonka mukaan tapa ei rajoittunut vain tähän, vaan ihan tavallistenkin ihmisten parissa oli tapana kuvauttaa kuolleita lähiomaisia. Tämä death photography oli ilmeisen laajaa, ja googlettamalla löytyy helposti kuvia, joissa kuollut lapsi on kuvattu elävien sisarustensa keskellä. Itse asiassa muistan oman lapsuudenkotini vanhoista albumeista kuvan lapsesta arkussa, kenties 1900-luvun alusta.

Palataan kirjaseen ja sen kannessakin näkyvään vaatetukseen. Lainsuojattomat olivat ryöstön tehdessään todellakin pukeutuneet pitkään pellavaiseen takkiin, joka suojasi ratsastajan vaatteita maantien pölyltä. Takki on nimeltään duster, mutta vasta Sergio Leonen länkkärit tekivät siitä ikonisen vaatekappaleen. "Näin asemalla kolme tuollaista takkia, takkien sisällä kolme miestä, miesten sisällä kolme luotia.", totesi Harmonica Huuliharppukostajassa.

Northfieldin ryöstöstä tehtiin 1972 lankkäri The Great Northfield Minnesota Raid......ja 1980 länkkäri nimeltä The Long Riders......joista varsinkin jälkimmäisessä painellaan dusterin liepeet liehuen.

Ryöstöyritys on säilynyt Northfieldin historian muistettavimpana tapauksena, ja niinpä siellä vietetään joka syksy tapahtumaa nimeltä The Defeat of Jesse James Days.

Omalla tavallaan lännenfakta ja -fiktio yhdistyivät itse ryöstössäkin. Ammunnan alkaessa osa asukkaista luuli paukkeen olevan osa kaupunkiin saapuneen villin lännen shown mainostamista!

Lopuksi voi tietysti kysyä, mitä ihmeen tekemistä lännentarinoilla on maineikkaan militariakustantamon julkaisussa? Voi kuulkaa, alemmaskin on menty, ja tämä on vielä kesyä taannoin julkaistuun zombienmetsästysoppaaseen verrattuna.

2 kommenttia:

Tiia Kivirinta kirjoitti...

Etenkin ensimmäinen elokuvanäyte taisi toistaa lähes kaikki "villi länsi" kliseet (saluunat, hevoset, vaatetus ja ammuskelu), vain intiaanit puuttuivat. Baseball kohtaus tuli kyllä vähän yllätyksenä!

Kari Hintsala kirjoitti...

Pelin nykysäännöt (tai ainakin niitä muistuttavat) oli kehitetty 1845, ja ensimmäinen niillä pelattu ottelu käyty seuraavana vuonna. Peli levisi hyvää vauhtia sisällissodan aikana ja sen jälkeen. Myös toisessa vuonna 1972 valmistuneessa länkkärissä pelattiin baseballia, se oli Ulzana - verinen apassi (Ulzana's Raid).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...