maanantai 12. marraskuuta 2012

Versaillesin palatsi (1)


Versaillesiin pääsee Pariisin keskustasta RER C -paikallisjunalla, mutta linja haarautuu, ja täytyy valita se, joka menee asemalle nimeltä Versailles-Rive Gauche. Odotimme vaihtoa metrosta junaan lauantaiaamuna Marskentän asemalla, ohi meni puolityhjiä paikallisjunia, viimein tuli Versaillesin junakin, täpötäynnä. Olihan toki heinäkuu, ja edessä yksi Euroopan suosituimpia kohteita, sinne oli jo aamusta oikea kansainvaellus.


Suosittelen ostamaan lipun etukäteen netistä. Meidän piti jonottaa ensin lippuluukulle (kuvan taustalla oleva rakennus, tulosuunnasta katsoen vasemmanpuoleinen siipirakennus) ja jonottaa sen jälkeen sisään (kulmikas pömpeli kuvassa oikealla). Aikaa meni parisen tuntia, onneksi pahin helle oli jo helpottanut ja päivä kaunis.


Jono kiersi linnanpihan useampaan kertaan. Kuvassa oikealla palatsin kirkko.


Mutta etenihän se jono kuitenkin, ja tässä ollaan lopulta sisemmällä linnanpihalla. Kultaus kimalsi kuten aurinkokuninkaan palatsissa kuuluukin.


Tämänkokoisessa paikassa on aina jokin nurkka remontissa, tänä vuonna tämä.


Linnan rakennushistoria kerrottiin animaatioin, tässä Ludvig XIII:n metsästyslinna, josta kaikki sai alkunsa...


...ja pienoismallein, tässä palatsi lopullisessa laajuudessaan.


Silmäys kirkon ylempään osaan, se oli kaksikerroksinen Sainte-Chapellen tavoin. Sisään olisi päässyt vain eri tilauksesta ryhmänä, luulisin.


Herkules-salin maalaus on Venetsian tasavallan lahja vuodelta 1664...


...mutta katon maalaus Herkuleksen jumalaksikorottamisesta valmistui vasta 1736.
 

  Venuksen salin kattoa.  


Dianan salin kattoa. Tässä huoneessa kerrotaan aurinkokuninkaa pelanneen biljardia. Palatsin irtaimisto myytiin vallankumouksen aikana eli aidointa nähtävää ovat oikeastaan seinä- ja kattomaalaukset.
   
 
Lisää kattoja: Marsin sali palveli alunperin vartiohuoneena, siksi sotaisa koristelu.  

 
Merkuriuksen salin katossa on... no, arvatkaa itse.  

 
Apollon salin kattohahmon arvannette myös. Huoneessa sijaitsi aikoinaan kuninkaan valtaistuin muodollisia vastanottoja varten...
 

 ...mistäpä syystä siellä oli myös tämä aurinkokuninkaan kuuluisa muotokuva.  

 
Sodan salissa ratsasti voitokas kuningas itse, se oli edustushuoneista viimeinen ennen...  

 
peilisalia! 

 
 
 

Mitkään turistimassat eivät enää voineet estää historiafriikkiä joutumasta täpinöihin. Tässä se vihdoin oli, Versaillesin sydän, sen Versaillesin, jonka sanelemaa tyyliä seurattiin 1700-luvulla Savon kauimmaista pappilaa myöten.

2 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Upea kuvakierros ja mukavaa että jonottaminen ja turistit eivät loppujen lopuksi häirinneet "hurmioitumista" :) Peilisali näyttää upealta. Kultaa ja kimallusta on paljon ja varsinkin nuo kattomaalaukset näyttävät kauniilta.

Pasi Holi kirjoitti...

Tällä lähdetään tänään liikkeelle. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...