torstai 29. marraskuuta 2012

Taistelu Nevajoella

Venäjällä näyttää vuonna 2008 tehdyn elokuva ruhtinas Aleksanteri Nevskistä. Arvonimensä Nevski ("Nevalainen") hänen kerrotaan saaneen lyötyään Birger-jaarlin johtamat ruotsalais-suomalaiset joukot Nevan taistelussa vuonna 1240.

Mutta, mutta... Ei ole varmaa käytiinkö koko taistelua koskaan. Ruotsalaisissa lähteissä siitä ei ole mainintaa, ja venäläinen tapahtumista kertova kronikka on vasta 1300-luvulta.

Maineikkaalla satakuntalaishistorioitsija Jalmari Jaakkolalla ei olut epäilyksiä Nevan retken historiallisuudesta, ei myöskään suomalaisten osallisuudesta siihen:

Suomen kannalta kiintoisan sekä kansanomaisimman kokonaisuuden muodostivat kuitenkin Tuomas-piispan suuressa yrityksessä hänen oman kirkkoruhtinaskuntansa asevoimat. Tämä kotimainen väki, jonka jakaantumisen Suomen ja Hämeen mukaan novgorodilaiset näyttävät täysin tunteneen, muodostikin todennäköisine maakunnallisine uiskolaivastoineen kieltämättä ruotsalaisnorjalaisten ristiretkeilijäin kanssa ihmeellisen sekamuodostelman uudenaikaista aseväkeä ja vanhaa kansallista ledungia.

Kronikan runoilusta ei Jaakkolakaan saanut muuta tolkkua kuin että hyökkääjät kärsivät tappion:

Nevajoen taistelu 15 p:nä heinäkuuta v. 1240 muodostui täten samalla kertaa monia kovia kokeneen piispa Tuomaan elämän huippukohdaksi ja musertavimmaksi onnettomuudeksi, vieläpä nimenomaan hetkenä, jolloin päämäärä idässä kangasti kiehtovampana kuin koskaan.
(Jalmari Jaakkola: Suomen historia III, Suomen varhaiskeskiaika. Porvoo 1958)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Venäjällä lienee jonkinlainen historiallisten elokuvien buumi. Itse törmäsin pari päivää sitten toiseen rainaan, jossa ruotsalaiset saavat niin ikään turpiinsa eli elokuvaan Pultavan taistelusta vuodelta 2007. Tuota, tuota... Youtubessa olevien pätkien valossa nämä elokuvat eivät ole elokuvahistorian merkkipaaluja vaan historiallista kertakäyttöviihdettä. Mikäs siinä, voihan ne silti katsoa. Kovin siistiltä meno taas vaan vaikutti, mutta Kari kenties osaa paremmin kommentoida kuvausten autentisuutta.

Aleksanteri-elokuvan musiikki muuten kuulosti kovasti Sergei Prokofjevilta eli 1900-luvun alkupuoliston moderneilla sävelkuluilla ryyditetyltä perivenäläiseltä, hmm, sanokaamme paatokselta.

Kari Hintsala kirjoitti...

Itse en osaa kommentoida, mutta sattumoisin kysyin historianelävöittäjätutulta fb:n kautta. Hänestä aseet ja varusteet olivat ok ja yksilötaistelut samoin, mutta joukkokuviot hieman outoja. Hän kiinnitti huomionsa samaan kuin minäkin eli ruotsalaiset oli puettu sinikeltaiseen "maaotteluasuun". Ehkäpä kyseessä olikin valvontakamerafilmi lätkämatsin jälkeisestä fanitapaamisesta pietarilaisen jäähallin edustalla? :-P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...