perjantai 6. huhtikuuta 2018

Kuningattaren timanttisormus


Turun museokeskus hankki viime vuonna omistukseensa 1700-luvun lopulle ajoitetun timanttisormuksen. Alkuperätiedot olivat niukat, mutta ajoitus, ja tieto siitä että sormus on peräisin Ruotsista antavat meille mitä jännittävimmän johtolangan. Itse asiassa, tosiasioita tarkkaan punnitessamme, emme voi päätyä kuin siihen, että sormus liittyy 1700-luvun traagisimpaan rakkaustarinaan, Ranskan kuningatar Marie Antoinetten ja ruotsalaisen kreivi Axel von Fersenin affaire d'amouriin ennen vallankumousta.

Miten vielä yli kahden vuosisadan jälkeenkin, osana vavahduttavien maailmanhistoriallisten tapahtumien virtaa, tuo kertomus järkyttää mieliämme! Nuori onneton kuningatar ja nuori komea ruotsalaiskreivi - heidän suhteensa oli koko Versaillesin puheenaihe. Mutta todellinen murhenäytelmä alkoi vasta vallankumouksen puhjettua. Urhea Axel ei koskaan hylännyt rakastettuaan. Hän kampanjoi ympäri Eurooppaa kuningasparin pelastamiseksi, ja organisoi lopulta näiden epätoivoisen pakomatkan vallankumouksellisesta Pariisista - mutta kaikki päättyi kiinnijäämiseen Varennesissa, jonka jälkeen kuningasparin kohtalo oli sinetöity. Kun Marie Antoinette nousi mestauslavalle, ainoa hänen mukanaan oleva koru oli Axelin antama sormus, johon oli kaiverrettu italiaksi Tutto a te mi guida - kaikki tuo minut lähemmäksi sinua.

Varmasti myös von Fersen kantoi mukanaan jotain muistoa rakastamaltaan kuningatterelta, ja mikä olisikaan ollut sopivampi muisto kuin tämä kuningattaren omasta sormestaan antama, monen pienen timantin ympäröimän keskustimantin koristama kultasormus. Antoiko kuningatar sen onnellisempina aikoina Versaillesin puistossa, vai vasta vallankumouksen synkkien pilvien jo varjostaessa  elämäänsä, ehkä jopa dramaattisen pakomatkan aikana?

Milloinkaan - ei, ei koskaan, kreivi von Fersen olisi voinut luopua tuosta muistosta, vaan se oli hänellä mukanaan aina elämänsä traagiseen päätökseen asti 1810, jolloin Ruotsin kruununperillisen hautajaissaaton aikana vihaan kiihotettu tukholmalainen väkijoukko raastoi onnettoman kreivin vaunuistaan ja murhasi hänet raa'asti. Voimmeko uskoa - ei, me voimme olla varmoja siitä että onneton von Fersen puristi tätä sormusta kuollessaan, verisissä sormissaan, vielä tajuntansa viimeisinä hetkinäänkin ajatellen rakastettuaan jota ei pystynyt pelastamaan vallankumouksellisen roskaväen raivolta.

Arvoitukseksi jää, kuka tukholmalaisen murhanhimoisen katurahvaan edustaja raastoi sormuksen kreivin kylmenneistä sormista ja myi sen eteenpäin. Vain sen tiedämme että tämä traagisen rakkauden todistuskappale on säilynyt meidän aikoihimme asti, ja maailman kaikista paikoista päätynyt Suomeen, ja Turkuun.


Sormuksen tarina on FIKTIOTA, ja kunnianosoitus Jalmari Jaakkolalle, Suomen historian näkijälle ja kertojalle.

Axelin ja Marie Antoinetten rakkaustarina Livrustkammarenin I love you madly -näyttelyssä.

Sormus tulee esille 1.6.2018 aukeavaan Apteekkimuseon ja Qwenselin talon uuteen johdantonäyttelyyn.

Päivitys 16.5.2018: Marie Antoinettelle kuulunut timantti myytiin huutokaupassa 5,6 miljoonalla eurolla.

Kuva: TMK / Annastiina Kankare 


6 kommenttia:

Elämän krestomatia kirjoitti...

Esineautofiktio -- laitoit juuri sormuksen kertomaan biografiansa!

Kari Hintsala kirjoitti...

Tarinoita kuulemma kaivataan. :)

Kellolaukka kirjoitti...

Tarina - aina faktaa ja fiktiota, muuten kukaan ei jää koukkuun. Ne painotukset ja suhteet valitsee kertoja, kuulija keikkuu ymmärryksen ja elämyksen keinussa.

Elämän krestomatia kirjoitti...

Ihminen ei pärjää ilman tarinoita eikä varsinkaan ilman esineitä! Tarinat ovat elämän suola!

Oscari kirjoitti...

Tuo Axel von Fersen oli myös Harvialan Herra. No, tuskin hän siellä edes käväisi, mutta kuitenkin sellainen side Suomella ja Harvialalla on Marie Antoinetteen ;)

Kari Hintsala kirjoitti...

@Oscari Niinpä! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...