torstai 26. huhtikuuta 2018

Työmiehen leipää

Turun historiallisen museon kokoelmiin lahjoitettiin vuonna 1967 ruutupaperista taiteltu kuori, jonka päälle oli kirjoitettu paketin sisällön taustaa.


Leipää jota työmies F. Mäkinen söi Kapinan jälkeisen Kevät talven 1918 Kivisun töllillä Karkun pitäjässä 2 kilometriä  karkun asemalta. ottanut jälkimaailmalle muistoksi F. Oskar Mäkinen Läntinenkatu 19 Turku.
Ja kun kuoren avaa, on sisällä todellakin kaksi pientä palaa hätäleipää sadan vuoden takaa.


Leipä on siis jälkimaailmalle säilynyt, mutta lieneekö "Kivisun tölli", jossa työmies Mäkinen leipäänsä söi, kukaties valkoisilta piileskellen? Ehkäpä joku Karkun paikalllishistorian tuntija osaa kertoa.

Elintarvikepula oli 1918 karu tosiasia, jo edellisenä vuonna alkanut, kun Venäjän vallankumous katkaisi viljantuonnin Suomeen. Omalta osaltaan sekin ajoi maata kohti sekasortoa ja sotaa. "Nälkä on punikki", kuten Juhani Ahokin kirjoituksensa otsikoi.

2 kommenttia:

Anders Segersven kirjoitti...

Tuo pula-ajan leipä oli ilmeisesti vastenmielisyydessään jotain aivan erikoista, leivoittiin mm. hevosille tarkoitetun kauran akanoista, ja kutsuttiin "piikkileiväksi" ainakin vankileireissä. Paloja on otettu talteen muuallakin, ilmeisesti siksi kun se oli niin uskomattoman syömäkevotonta. Kts esim Sture Lindholmin "Vankileirihelvetti Dragsvik"-kirjaa.

Kari Hintsala kirjoitti...

Syömäkelvotonta, mutta ilmeisen säilyvää!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...