torstai 12. huhtikuuta 2018

Turun rintamapataljoonan lippu


Vapaussodan muistojen erikoisluettelossa on listattu ilman omaa numeroa, mutta heti Juho Fredrik Korkelan lahjoittamisen esineiden jälkeen Turun Rintamapataljoonan lippu, joka myöhemmin on museolöytönä saanut numeron TMM100031. Mitoiltaan 112 x 162 cm kokoisen lipun luettelotiedot kertovat seuraavaa:
Valkoisella pohjalla kirjailtuna ja aplikoituna Turun kaupungin vaakuna, jossa sinisellä pohjalla valkoinen A-kirjain ja sen ympärillä neljä liljaa. Vaakunan yläreunassa kirjailtu kruunu. Värit: valkoinen, sininen, keltainen. Lipun ovat suunnitelleet taiteilijatar Taimi Hautanen Siurosta ja kirjailija Yrjö Koskelainen. Lipun on valmistanut pääasiallisesti neiti Hautanen, avustajinaan Siuron naiset, joilta lippu on saatu.
Sen vaiheista sodan aikana kerrotaan seuraavaa:
Lipun luovutus tapahtui huhtikuun alkupäivinä v. 1918, jolloin lippu ilman juhlallisuuksia luovutettiin pataljoonasta sitä varten komennuksen saaneelle Th.D. Sireniukselle. Lippu seurasi pataljoonan mukana siis vasta taistelujen loppupuolella saartoliikkeellä Karkku - Mouhijärvi - Kiikoinen ja Kauvatsa, sekä Pälkäne - Hauho ja Tuulos. Koska vapaussodassa eivät varsinaisten taistelujen aikana mitkään joukot yleisesti lippua käyttäneet, ei Turun pataljoonankaan lipulla ollut erityistä lipunkantajaa, vaan kulki lippu joukon mukana sen arvokkaimpana omaisuutena. Lippu on ainoastaan yhden kerran ollut yleisesti mukana ensimmäisillä paraateilla Tampereella. Keväällä 1919, jolloin pataljoonan tähteet yhden komppanian suuruisena ottivat osaa mainittuun paraatiin, olivat lipun kunniavahteina sotilas Kavén Uudestakaupungista ja Theodor Sirenius.
V.J. Marjasen 1928 julkaistusta historiikista Turun rintamapataljoona (n.k. Uudenkaupungin suojeluskunta) vapaussodassa 1918 kerrotaan kyllä pataljoonan kulkeneen Siuron kautta, mutta ei mainintaa lipusta. Aivan kirjan lopusta löytyy sentään seuraava kuva...


jossa lipun valmistajiksi kerrotaan Hautaniemen kartanon neidit Siurosta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...