tiistai 3. huhtikuuta 2018

Punakaartilaisen jäsenkortti

Turun museokeskuksen ns. vapaussodan muistojen erikoiskokoelmaan kuuluu myös jonkin verran punaiseen osapuoleen liittyvää aineistoa. Sellainen on tämä taiteilija Ragnar Ungernin lahjoittama punakaartilaisen jäsenkortti, joka kerrotaan takavarikoidun haltijaltaan efter butikplundringarna i Åbo, mikä viitannee joulukuussa 1917 tapahtuneisiin Turun mellakoihin.



Kortti kertoo Theodor Rindellin olleen Turun I rykmentin II pataljoonan II komppanian jäsen no 59. Kortin toisella puolen on sama teksti venäjäksi.


Rindell oli siis yksi n. 50 mellakoiden jälkeen pidätetyistä. Sisällissodasta Rindell selvisi hengissä, sillä löydämme hänet Valtiorikosylioikeuden akteista vankeustuomion saaneena. Valtiorikosoikeuden kuulusteluissa syytetty myönsi osallisuutensa myös ns. Turun voimellakoihin aikaisemmin kesällä 1917. Muuta raskauttavaa ei kuulusteluissa sitten löytynytkään, itse sotaan osallistumista lukuun ottamatta, mutta hänet katsottiin "punakaartiin yllyttäjäksi", mikä riitti 1.11.1894 syntyneen ruskolaisen metallialan tehtaantyömiehen tuomitsemiseen 10 vuodeksi kuritushuoneeeseen ja sen päälle menettämään kansalaisluottamuskensa 12 vuodeksi. Hänet löytää myös niiden punavankien listalta joita vuoden 1920 armahdus ei koskenut, siinä tuomioksi on tosin merkitty 8/10 vuotta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...