maanantai 27. lokakuuta 2014

Sankarien aukio

Budapestin Kaupunginpuiston edustalla sijaitsee vuonna 1896 valmistunut Sankarien aukio. Tuolloin katsottiin kuluneeksi 1000 vuotta siitä kun madjaarit saapuivat Karpaattien solien läpi Pannonian tasangolle - unkarilaiset olivat saapuneet Unkariin.

Aukion keskellä olevan pylvään päässä on arkkienkeli Gabriel, joka toisessa kädessään pitelee Pyhän Tapanin kruunua ja toisessa apostolista ristiä.


Pylvään juurella ratsastavat unkarilaisten seitsemän heimon päälliköt, johtajanaan Árpád.


Sen takana vasemmanpuoleisen pylväskaaren päissä ylhäällä vasemmalla olevat hahmot kuvaavat työtä ja vaurautta, oikealla oleva sotaa. Pylväiden välissä ovat kuninkaat Tapani Pyhä, Ladislaus Pyhä, Kálmán, Andreas II, Béla IV, Kaarle Robert ja Ludvig Suuri.


Oikeanpuoleisen kaaren yläosassa vasemmalla on rauha ja oikealla tieto ja kunnia. Väliköissä seisovat valtionhoitaja János Hunyadi, kuningas Matias Corvinus, Transilvanian ruhtinaat Gábor Bethlen, István Bocskai, Imre Thököly ja Ferenc Rákóczi II sekä Lajos Kossuth. Kossuthin paikalla kerrotaan alunperin olleen Itävallan keisari Frans Joosef.


Jokaisen hallitsijan alapuolella olevassa reliefissä kuvataan jotain hänen kautensa merkittävää tapahtumaa, esim. Tapani saa kruununsa paavilta jne.

Kaupunginpuiston laidoilla vastapäätä toisiaan ovat Kuvataiteiden museo ja Taidehalli, lisäksi puistossa ovat mm. Vajdahunyadin linna ja Széchenyin kylpylä, jonka öisistä allasbileistä oli taannoin juttu Hesarissa. Meiltä Kaupunginpuisto jäi tällä kertaa vain käväisylle kiertoajelun puitteissa, mutta selvästi siellä olisi ajankulua useammaksikin päiväksi.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...