tiistai 14. lokakuuta 2014

Puolan sotamuseon Hetzer

Varsovan-matkasta on jo yli vuosi, ja sotamuseon perusnäyttelyn puiminen näyttää jääneen unohduksiin, mutta vain melkein, sillä nyt jatketaan. Yksi huomiota herättävimpiä sotakoneita museon pihamalla on tämä kerrassaan päreiksi päätynyt Jagdpanzer 38(t) "Hetzer".


Taistelussa vaunu ei tuhoutunut, vaan saksalainen miehistö räjäytti sen joutuessaan hylkäämään ajokkinsa 17. tammikuuta 1945 lähellä Blonieta. Vaunu kuului tuolloin ilmeisesti 73. saksalaiseen jalkaväkidivisioonaan. Melko perusteellisesti siitä on entinen tehtykin.
Saksalaiset kehittivät Hetzerin tsekkiläiselle alustalle. Sarjatuotanto alkoi maaliskuussa 1944 ja sodan loppuun mennessä ehti valmistua 2584 vaunua. Sodan jälkeen tsekit jatkoivat tuotantoa omiin ja Sveitsin armeijan tarpeisiin. Näyttelyteksti tiesi kertoa yhden Hetzerin päätyneen myös Varsovan kansannousun puolalaistaistelijoiden käsiin nimellä Chwat. 75 mm panssarintorjuntatykillä varustettu vaunu on yksi toisen maailmansodan tunnistettavimmista, ja erinäisiä kirjojakin siitä on tehty, myös Osprey omansa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...