Jälleen muistellaan vanhoja julkaisuja ja pölyisiin museoihin se tietysti sopiikin. Museokeskus Vapriikissa oli 16.6.2000-1.1.2001 esillä näyttely Ristin ja Olavin kansaa - Keskiajan usko ja kirkko Hämeessä ja Satakunnassa. Samanniminen näyttelyjulkaisu on näyttävästi kuvitettu ja runsaasti artikkeleita sisältävä opus, jota on riittänyt myyntiin nykypäiviin saakka, omani ostin Turun päivänä linnan kirja-alesta.
Näyttelyn ja siten julkaisukin jakaantui neljään teemaan: kristinuskon tulo ja vakiintuminen, uskon välittäminen (liturgia, kikkorakennus, kuva ja sana), pyhimysten tiellä: ihmeiden aika arjessa, sekä keskiaika keskellämme. Lopussa on kaikki esineet kattava näyttelyluettelo, koostuen pääosin tekstiileistä, puuveistoksista sekä kirjojen lehdistä.
Kirjoittajina on keskiajan tutkimuksen kärkinimiä neljäntoista vuoden takaa, kuten Markus Hiekkanen, jonka Suomen kirkkokantaa radikaalisti nuorentanut tutkimus oli tuolloin vasta muutaman vuoden takainen. Näyttelyluetteloa voi kehua paitsi hyvästä kuvituksesta myös seikkaperäisistä teksteistä kunkin esineen ja sen esittämän henkilön taustasta, ainakin minulle niissä oli kaikenlaista uutta.
Vaikka näyttely ei liittynyt Turkuun tai Varsinais-Suomeen, koottiin se syystä tai toisesta pari vuotta myöhemmin uudestaan esille Turun linnaan ajalle 17.4.2003-15.1.2004. Museon folkloressa tuo näyttely muistetaan haasteista joita se konservointihenkilöstölle asetti. Veistoksia tuotiin yhteen huikeasti erilaisista kosteus- ja lämpötilaoloista ja ne oli vähitellen totutettava Turun linnan oloihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti