perjantai 28. maaliskuuta 2014

Museoammattilaiset maailmansodassa



The Monuments Men kertoo amerikkalaisten toisen maailmansodan aikana perustamasta asiantuntijoiden ryhmästä, viralliselta nimeltään Monuments, Fine Arts, and Archives program (MFAA), jonka tehtävä oli pelastaa ja palauttaa omistajilleen natsien ryöväämä kulttuuriomaisuus. Sen käsien kautta kulki huikeat 5 miljoonaa objekteja, jotka löydettiin kätkettyinä linnoihin ja kaivoksiin Saksan sisäosissa.

Kun osaston työ oli pikemminkin tyypillistä museoduunia esineiden/teosten luetteloimisineen ja pakkaamisineen, on tietysti ollut haaste tehdä siitä toimintaraina. Tuloksena on klassinen 1960-luvun tyylinen puolikomediallinen sotaseikkailu tyyliin "taidehistorioitsijoiden likainen tusina", jossa iäkkäänpuoleiset (kylläpä Bill Murray näyttääkin jo vanhalta!) taiteentuntijat kulkevat jenkkiarmeijan kintereillä ja joskus edessäkin Euroopan sodan viimeisinä kuukausina, miestappioitakin kärsien. Kohokohdiksi nousevat vaikuttavimmat löydöt kaivosten uumenissa, ja lopun kilpajuoksu venäläistä "sotasaalisprikaatia" vastaan.

Ei olisi uskonut, että monet paukutteluleffat nähneenä kokisin jonkinlaisen elokuvallisen Stendhalin syndrooman, mutta nin vain kävi että liikutuin Ghentin alttaritaulun pelastumisesta. Ja syykin on ilmeinen; se ja sen yksittäiset osat ovat tuttuja lukuisista myöhäiskeskiajan ja alkavan renessanssin taidetta kuvaavista kirjoista.


Monuments Men Foundationin kotisivut.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Tämän haluan kyllä joskus nähdä!

Inkeri Valtonen kirjoitti...

Todella kiinnostava aihe. Katsoin, että kirjakauppaan oli ilmestynyt myös kirja jonka pohjalta elokuva oli tehty. Pitää ensin hankkia se iltalukemiseksi ja jossain välissä ehtiä leffaan.
Olisi tosi mielenkiintoista tietää miten paljon natsien varastamasta juutalaisten yksityisomaisuudesta ja taiteesta palautui sodan jälkeen omistajilleen.

Inkeri Valtonen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...