Paljon ei viime viikonlopun Taide- ja Antiikkimessuilla tullut hankintoa tehtyä, mutta jotain pientä kuitenkin. Vanhin niistä oli tämä ranskalainen, yhden solin eli soun arvoinen kuparikolikko vuodelta 1791, läpimiltaltaan 30 mm, mutta tässä skannattuna suurennoksena.
Profiili kuuluu Ludvig XVI:lle, jonka kuninkuus päättyi seuraavana vuonna, ja elämä giljotiinin terän alle sitä seuraavana. Ranska oli vallankumouksen alkuvuosina vielä monarkia, ja kuninkaan kuvan lisäksi takana on monarkian tunnus, kolme liljankukkaa, myös Turun vaakunasta tutut.
Harvinaisuuden jälkeen rahan keräilyarvon määrittelee kuluneisuus, ja kuten näkyy, tämä on kiertänyt maailmaa niin ettei se enää monta euroa maksanut. Halvallakin voi siis palan historaa itselleen ostaa, ja ehkä siinä on yksi numismatiikan viehätys. Raha on todellakin kulunut, mutta juuri se laittaa mielikuvituksen liikkeelle. Kolikko lyötiin juuri ennen Ranskan vallankumouksen syöksymistä verisimpään vaiheeseensa, suureen terroriin. Kiersikö se jakobiinien ja girondistien kädessä, vaihtoiko omistajaa giljotiinin terän jyskeessä? Kulkiko se Napoleonin armeijan sotilaiden mukana ympäri Eurooppaa? Aivan hyvin, sillä kolikkotyypin kerrotaan olleen kierrossa 1850-luvulle asti.
1 kommentti:
Tässäkin tarina tekee kolikosta mielenkiintoisen vaikken muuten ole yhtään numismatiikka-ihminen.
Lähetä kommentti