tiistai 18. joulukuuta 2012

Visbyn kaupunginmuurit

...ovat olleet UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 1995 lähtien. Niihin tutustumisen voi aloittaa vaikkapa Pieneltä rantaportilta


...ja jatkaa pitkin rantamuuria.


Nimetön kaksoisportti.



Kalastajaportti ja sen vieressä Ruutitorni, muurin vanhin säilynyt torni, ehkä jo 1100-luvun puolivälistä. Torni sisällytettiin myöhempään muuriin, ja sai nimensä ollessaan ruutivarastona 1700-luvulla.


Tästä alkaen muuri kulkee lähellä rantaa. Saariston suojassa elävälle turkulaiselle heti kaupunginrannasta aukeavaa rannaton ulappa oli aikamoinen näky.



Rakkaudenportti on vasta vuodelta 1872, jolloin se holvattiin sortuneelle, mutta uudelleenrakennetulle muurin osalle. Ja varmaan jo arvaattekin, että jos mies ja nainen kävelevät eri puolilla muuria, mutta kohtaavat portin kohdalla, rakastuvat he heti toisensa nähdessään.


Muurin sisäpuolta Rakkaudenportin kohdalta.


Takaisin ulkopuolelle, jossa häämöttää...


...Sprundflaskan-niminen torni.


Heti sen jälkeen on Murfallet, sortunut osa muuria, josta nyt näkyi keskiaikamarkkinoiden kojuja.


Tässä kuvassa etummaisena Neidontorni, johon, aivan oikein, on muurattu kaupunkinsa pettänyt neito. Tai sitten jungfru viittaa vanhaan tilavuusmittaan 8,2 cl, suomeksi jumpru.


Meri- ja pohjoismuurin kulmassa on Hopeahattu- tai Camen-nimellä tunnettu torni, ehkä saksalaisen ritarikunnan rakennuttama ja lyijylevyillä aikoinaan katettu, mistä nimi.


Sen edustalla rannassa oli kovasti uudemman näköinen, joskin käytöstä poistettu puolustusrakenne. Vahvistakoon joku viisaampi, jos tämä tosiaan on kk-bunkkeri.


Seuraavana oli porttitornina toimiva Snäckgärdstornet, tässä keskiaikatapahtuman sisäänkäynnin roolissa.


Kahteen viimeksi mainittuun torniin kiivettiin myöhemmin päivällä, nämä kuvat sieltä. Valtoimenaan vallihaudassa rehottava kasvi on kaiketi ruttojuurta.






Snäckgärdstornet itään on ns. Lyypekinmurtuma, joka syntyi joko vuoden 1525 lyypekkiläishyökkäyksessä tai sitten sortui omia aikojaan. Seuraavalla tornilla ei ole varsinaista nimeä, se on vain "muuritorni".


Vanhin säilynyt ns. satulatorni. 22:sta tämäntyyppisestä tornista on jäljellä enää yhdeksän.


Traaniöljytorni (Trasnhustornet) ja näkymä merelle päin.


Pyhän Yrjön porttitorni


...ristikkoportteineen.


Yhteen ampuma-aukkoon kiilautunut heittokoneen ammus, kivenlohkare.


Nimi portille tulee siitä, että sen kautta pääsi kaupungin ulkopuolella ovaan Pyhän Yrjänä hospitaaaliin. Samanlainen leprasairaiden asuntola sijaitsi keskiajan Turussa nykyisen kauppatorin kulmalla.

Näkymiä portin sisäpuolelta.



Pitkä-Liisa -nimisen tornin kuvaamisen olen näemmä missannut, sen jälkeen vuorossa on Pohjoisportti, Norderport.


Rahapajaksi kutsuttu rakennus on vanhempaa perua, ja otettu mukaan muuriin.


Pohjoispuoli vallihautoineen on kaupunginmuurien edustavin osa. Tämän jälkeen muuri kääntyy idänpuoleiseksi ja sisältää useampia nimeämättömiä torneja.


Tänne on myös 1500-luvulla rakennettu kaksi kaponieeria vastaamaan tuliaseiden haasteeseen. Pohjoinen on tunnettu nimellä "Voirasia"


...ja eteläinen nimellä "Säästöpossu".


1800-luvulla Visbyn ampumaseura käytti aluetta ampumaratanaan ja kaponieerien seiniä maalitauluinaan! Muistomerkiksi muuri oli kuitenkin julistettu jo 1805, ja samalla vuosisaadalla tehtiin ensimmäiset huomattavat restauroinnit, kuten näiden kahden satulatornin pelastaminen romahtamiselta valurautatuilla 1860-luvulla.



Eivätkä visbyläisten huolet muurinsa kanssa ole suinkaan ohi. Helmikuussa 2012 romahti 70 neliömetrin pala ulkoseinää ja jälki oli tämä näköistä. Varainkeräys on aloitettu.


Itäportti eli Österport.


Itäportin ja Myllytornin (Kvarntornet) välissä on myös muurinsakaroita jäljellä.


Myllytorni on muurin ainoa puolipyörä torni. Sen viereen avattiin 1891 aukko nimeltä Kouluportti (Skolporten).


1800-luvulta saakka "Tervankeittämönä" tunnettu rakennus edelsi "Rahapajan" tavoin muuria, ja sisällytettiin rakennustöiden yhteydessä siihen.


Keisariportti ja keisaritorni.


Keisaritorni näytti olevan kesäisin auki jonkinlaisena vankityrmänähtävyytenä.


Tämä "kuningas Valdemarin muuriksi" sanotaan rakennetun vuoden 1361 taistelun jälkeen, siitä toiste.


Näkymä Eteläportilta (Söderport) länteen päin.


Skanssiportti sai nimensä viereisen suuren Pohjan sodan aikaisen puolustusrakennelman eli skanssin mukaan.


Muuri päättyyy täällä mereen varsin vehmaissa ja romanttisissa tunnelmissa.



Esitellään pienoismallina se, mitä ei enää ole, eli Visborgin linna. Tämä Erik Pommerilaisen 1400-luvun alussa rakennuttama linna tuhottiin 1679.


Paikallisesta museosta löytyi alla oleva yleisesitys Visbyn kaunpunginmuurista. Itse museosta lisää huomenna.


Meille turkulaisille Visbyn muureilla on aivan erityinen merkitys. Turun linnan vanhimpien osien on katsottu olleen samojen muurareiden työtä, jotka muurasivat myös Visbyn kaupunginmuurin ensimmäisen vaiheen 1200-luvulla.

3 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Paljon tuli tietoa. Kylläpä olet saanut hyvän sään,kun muurin taustalla näkyy aina niin kauniin sininen taivas. Muurit erottuvat paremmin kuin harmaalla sadesäällä.

Kari Hintsala kirjoitti...

Sää tosiaan suosi, vettä tuli niskaan vasta paluumatkalla Tukholmassa. Tai no turnajaisiltana oli aika viileää katsomossa, ei siellä mikään helle myöskään ollut.

Kari Hintsala kirjoitti...

Jos vielä sen verran muistelisi, että tein tuon kierroksen heti aamusta, muiden valmistautuessa keskiaikatapahtuman avajaiskulkueeseen joka alkoi klo 12. Tuolloin ei meitä keskiaikavaatteisiin pukeutuneita olluyt vielä niin paljon liikkeellä, joten vastaan tulevien lapsiperheiden jälkikasvu tervehti iloisesti minut nähdessään, halusipa yksi pikkupoika jopa kätellä minua!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...