torstai 8. maaliskuuta 2012

Oslon museokierros (4)

Norjan historiassa riittää merenkulkijoita ja kuuluisin heitä on epäilemättä Thor Heyerdahl (1914-2002). Bygdøyssä on hänen aluksiaan ja retkiään esittelevä Kon-Tiki museo, jonka edustalla tulijaa tervehtii kopio Pääsiäissaarten patsaasta.


Sisällä vastassa on Heyerdahlin aluksista ensimmäinen, balsalautta Kon-Tiki, jolla purjehdittiin Perusta Polynesiaan.

Kaisla-alus Ra upposi, mutta paranneltu versio Ra II taittoi matkan Marokosta yli Atlantin Barbadoksen saarelle.Esillä oli myös muuta Heyerdahlin retkiin ja teorioihin liittyvää.

Heyerdahlin kirjat olivat aikoinaan melkoisia bestsellereitä, ovat ehkä vieläkin, mutta mikä arvo hänen teorioillaan enää on, on vaikeampi sanoa. Varsin yksimielisiä ollaan siitä, että Tyynenmeren saarten asutus tuli Aasiasta, eikä Egyptin vaikutuksesta Amerikan korkeakulttuureiden syntyyn ole minkäänlaisia todisteita.

Kon-Tikin jälkeen nousimme yhteysalukseen (silläkin pääsi matkustamaan Oslo Passilla)...


...Bygdøy jäi taakse ja matka vei kohti Oslon keskustaa.

.

4 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Kuinkahan nuo ovat säilyneet meidän päiviin saakka? Ja mistähän ne on mahdollisesti löydetty? Luulisi luonnonmateriaalien maatuneen aikojen saatossa.

Kari Hintsala kirjoitti...

Nämä museossa olevat ovat Heyerdahlin rakentamia/rakennuttamia uudennoksia, joilla hän seikkailunsa seilasi. Esikuvina oli aluksia niin Etelä-Amerikasta kuin Afrikasta.

hietzu kirjoitti...

Ah,no ilmankos. Niin ajattelinkin, että nämä voivat olla "uustuotantoa". Mutta jopas on komeasti toteutettuja!

Kari Hintsala kirjoitti...

Varsinkin Ra II on hieno. Ostimme sitä esittävän pikkuruisen mallin matkamuistoksi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...