torstai 22. maaliskuuta 2012

Taistelu Valverden kahlaamosta

Valverden taistelu käytiin 20-21.2.1862 samannimisellä kahlaamolla Rio Granden varressa, osana Konfederaation yritystä vallata Uuden Meksikon territorio. Lyhyesti kerrottuna taistelu päättyi Konfederaation voittoon, Unionin joukot vetäytyivät Fort Graigin linnakkeeseen ja konfut jatkoivat rynnistystään ylös Rio Grandea.

Taistelu muistetaan parista seikasta. Unionin öinen yritys johdattaa kaksi räjähteillä lastattua muulia konfujen leiriin meni mönkään, muulit lähtivätkin takaisin kohti jokea ja räjähtivät saamatta aikaan varsinaista vahinkoa. Räjähdys tosin pillastutti koko joukon konfujen muuleja ja nautoja, jotka säntäsivät jenkkien käsiin. Varsinaisessa taistelussa mieleenjäävin tapaus lieneen ollut texasilaisen ratsujääkärirykmentin peitsillä varustetun ulaanikomppanian rynnäkkö, joka tosin kilpistyi coloradolaisten tuleen. Meksikolaista syntyperää olleen nostoväen (militia) panos jätti paikoin toivomisen varaa, Kit Carsonin johtamisesta huolimatta, niin että heitä on siitä lähtien dissattu niin historiankirjoituksessa kuin aiheesta tehdyistä peleistä.

Rio Grande: The Battle of Valverde ilmestyi S&T:n pelinä jo 1991 ja ikä näkyy countereiden askeettisuudessa.


Vaan onhan komentajissa sentään Kit Carson! Yksiköt ovat kompanioita tai niiden yhdistelmiä, esim. tuossa yllä ovat USA:n 1. ratsuväkirykmentin G-komppania ja 3. ratsuväkirykmentin yhdistetyt C- ja D-komppaniat.


Kartta on sekin hieman vanhahtavan oloinen, ihan jees kuitenkin, ja kuvaa Rio Granden vartta ja sen rantametsiköitä ko. kahlaamon kohdalla.
 
 
Pelattu ei ole, ja sääntöjäkin olen vain silmäillyt kursorisesti. Tämän tason pelien mukaisesti mukana ovat komentajien kontrolli tai sen puute, ja taisteluiden jakautuminen tulitaisteluun ja käsikähmään (mêlée). Pelatakseen joutuu opiskelemaan melko paljon yksityiskohtia, mikä näin vanhemmalla iällä jo hieman harmittaa. Nuoruuden innossa kahlattiin aikoinaan nurisematta paksutkin manuaalit läpi, mutta toisaalta olivathan silloin kesätkin kuumempia jne.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...