maanantai 19. maaliskuuta 2012

British Museum


Itselleni British Museum on kerta kaikkiaan maailman paras museo, paikka, jossa voi tutustua yhden päivän aikana lähes kaikkiin maailman kulttuureihin. Sisäänpääsy on ilmainen (joka puolella on kuitenkin lippaita vapaaehtoisia lahjoituksia varten) ja sisään mennään vaikuttavan katetun sisäpihan kautta.Itse kiersin paikan neljässä tunnissa, mutta hämmästyksekseni huomaan jälkeenpäin, etten ottanut montakaan kuvaa. Kenties syynä oli Stendhalin syndrooma tai sitten se, että paikka on niin musertavan täynnä kuuluisia esineitä että melkein joka ikisen saisi kuvata. Pääsette siis vähällä, mutta aloitetaan vasemmalta, ohi Rosettan kiven (josta toiste) ja muinaiskulttuureiden osastolle. Mm. Assyriasta oli monumentaaliesineistöä vaikka miten paljon.


Ja sitten olivat tietysti ne Elginin marmorit, Ateenan Parthenonin temppelistä 1806 viedyt, joiden omistuksesta kiisteltäneen maailman tappiin asti. Veistoksille on oma salinsa.


Veistosten muodon on sanellut niiden sijainti temppelin päätykolmion alla.Toisaalla oli havainnollistettu sitä miten värikästä "valkoinen antiikki" todellisuudessa oli.


Nereidimonumentti läheltä nykyistä Antalyaa.


Asteekkien kaksipäinen turkoosikäärme, mahdollisesti Montezuma II:n lahja Cortésille.


Kakiemonin norsut 1600-luvun Japanista.


Afrikkalaisia kilpiä...


...ja intiaanien esineitä villistä lännestä.


Uudemmilta ajoilta olivat etiopialaisten ja italialaisten yhteenottoa kuvaava maalaus...


...ja jonkin Afrikan maan rauhansopimuksen yhteydessä poiskerätyistä aseista rakennettu tuoli.Kuuluisa kirjaston lukusali on nykyään maksullisten erikoisnäyttelyiden käytössä ja jäi väliin. Vanhaa tunnelmaa henki myös osasto nimeltä Enlightment (Valistus), joka kuvaa museota sellaisena kuin se 1700-luvulla perustettiin, luokittelemaan ja luetteloimaan koko maailma.


Ja mihinpä muualle tällainen "maailmanmuseo" sopisikaan kuin Lontooseen, joka on väestöltään todellinen maailmanpääkaupunki, kaikkien kulttuurien kirjo.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...