perjantai 16. maaliskuuta 2012

Leikkitykki miniatyyripelien historiasta


Pitkästä aikaa perjantaiesine, tällä kertaa peliteemaan liittyen. Pojat ovat leikkineet tinasotilailla niin kauan kuin niitä on ollut, mutta 1900-luvun alussa tieteiskirjailija (ja pasifisti) H.G. Wells ystävineen innostui ammuskelemaan niitä nurin leikkitykillä niin perusteellisesti, että heidän täytyi kehitellä leikkiin säännöt. Tuloksena oli kirjanen nimeltä Little Wars: a game for boys from twelve years of age to one hundred and fifty and for that more intelligent sort of girl who likes boys' games and books - lyhyemmin toki vain Little Wars.

Kirjanen merkitsi miniatyyripelien alkua, ja sääntökirjoja niille on sittemmin kirjoitettu runsain mitoin. Yksi näistä oli Gary Gygaxin 1971 julkaisema fantasiateemainen Chainmail, josta puolestaan kehkeytyi 1974 ensimmäinen roolipeli, Dungeons & Dragons.

Mutta pelien evoluutiosta takaisin esineeseemme. Wellsin taisteluja ei ratkaistu nopilla ja taulukoilla, vaan tinasotilaat ammuttiin nurin tykillä. Etsiessäni kokoelmista jotain Wellsin omaan aikakauteen sopivaa, osuin Britain-tehtaan valmistamaan malliin. Alkuperätietoja ei tavalliseen tapaan juurikaan ollut, mutta patentti- ja mallinumeroiden syöttäminen Googleen (miten ennen nettiä luetteloitiin?) toi ratkaisun - ja lo and behold - tykkimme oli kuin olikin mallia, jota Wells itse sotaleikeissään käytti: kaliiperiltaan 4,7 tuuman laivastotykki ad hoc -lavetilla buurisotaan (1898-1902) modifioituna. Itse asiassa se esiintyy kirjan piirroksissakin:Osansa sodista näyttää tykkimmekin saaneen, suojakilpi on kadonnut ja lukkolaite on jokseenkin loppuunammutun oloinen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...