perjantai 27. tammikuuta 2012

Sveaborg - seurapeli Suomen sodasta


"Sveaborg". Nytt historiskt sällskapsspel. Plan öfver finska kriget 1808-1809 on painettu Tukholmassa, painovuotta ei ilmoiteta, mutta takana oleva merkintä ajoittaisi pelin hankkimisen vuoteen 1891. Kyseessä on tavallinen kilpajuoksupeli, jossa liikutaan noppien määräämää tahtia numero 1:stä (Loviisa) numero 100:an (Ratan). Mustissa kohdissa odottaa menon kannalta kaikenlaista erikoista, joko hyvää tai huonoa. Paikkakunnan kohdalle on myös merkitty, milloin siellä käytiin taistelu tai milloin se joutui venäläisten haltuun.

Erikoista on, että pelissä on rahapalkinto. Jo alussa jokainen sijoittaa viitosen kassaan ja monet pysähdykset ovat itse asiassa sakkoja kassaan, joskin sieltä voi myös saada rahaa voitettujen taistelujen kunniaksi. Viimeiseen kohteeseen pitää päästä tasaluvulla, mutta ensimmäisenä sen tehnyt saakin sitten pitää koko kassan!

Tässä lähikuva Turun seudulta taistelupaikkoineen.


Turun (23) kohdalla lukee:

Här blir en pröfning: Åbo är
Af ryssen än besatt.
Derföre måste trenne mark
Du lägga uti skatt.
Men tycker du, det går ej an,
Ett kast du vänta kan.

Pihimpi voi siis maksamisen sijasta odottaa yhden pelivuoron, mutta riskeeraa samalla voittonsa.

Peli on hankittu Turun museokeskuksen kokoelmiin vuonna 1963.

Peli on esillä Pelien maailmoissa -näyttelyssä Turun linnan isossa linnatuvassa 27.4.2012-24.3.2013.

Kuvat: TMK

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Koska pelissä on tarkoituksena päästä ensimmäisenä Ruotsiin turvaan etenevien venäläisten tieltä, ei sitä voida pitää kovin mairittelevana Suomen armeijalle. (Finska Armén oli suomalaisten joukko-osastojen kattonimitys).

Sveaborg-pelistä tulee mieleen legendaarisen Pahkasika-lehden julkaisema peli nimeltään Kannaksen halkijuoksu, jossa pelaajien tavoitteena oli olla viimeinen kussakin pitäjässä ennen Neuvostoarmeijan vyörymistä sinne.

Juha-Matti Granqvist kirjoitti...

Mistä pelin Sveaborg-nimi mahtaa tulla? Toimiiko Viapori-ruutu jonkinlaisena pelin "Mustana Pekkana" (tai rosvosektorina), vai onko Sveaborg vain iskevämpi ja myyvempi nimi kuin Finska Kriget?

Kari Hintsala kirjoitti...

Jälkimmäinen selitys lienee oikea, pelihän on tehty Ruotsin markkinoille. Sveaborg-ruudulla ei ole mitään muista tapahtumaruuduista eroavaa asemaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...