perjantai 13. tammikuuta 2012

Karoliinitykistön ruutipullo


Artefactan sivuille on koottu Suomen eri museoiden kuukauden esineet. Tällä kertaa silmään pisti Hämeenlinnan historiallisen museon esine, yksi kokoelman ensimmäisiä, ruutipullo Kaarle XII:n ajoilta. Samanlainen ruutipullo löytyy nimittäin myös Turun museokeskuksen kokoelmista ja nyt jo Museot Onlinesta. Hämeenlinnan tapaan sekin on kokoelmien alkupään esineitä, numeroltaan 4342 eli tullut kokoelmiin ennen vuotta 1897 jolloin museon ensimmäinen intendentti von Konow aloitti juoksevan numeroinnin. Siinä vaiheessa esineitä oli n. 5000 kpl.

Alf Åbergin ja Göte Göranssonin kirjan Karoliner (1976) sivulta 47 löytyy täsmälleen vastaava esine: kyseessä on tykistön ruutipullo sankkiruudin säilytykseen ja kuljettamiseen. Nyöri ei ole alkuperäinen (se lienee ollut nahkaa), mutta visapuinen pullo itse on säilynyt erinomaisessa kunnossa. Kaatonokka, niin hieno kuin onkin, ei sekään ole alkuperäinen, koska Åbergin-Göranssonin kirjassa, Hämeenlinnan pullossa ja DigitaltMuseumista löytyvissä Armémuseumin kahdessa ruutipullossa se on selvästi luinen.

Mistä Turun museon pullo sitten on peräisin, emme valitettavasti tiedä. Von Konow kirjasi sen kohdalle vain "Kruthorn af masur med Karl XII:s namnchiffer" ja arvoksi 5 silloista markkaa.

Kuva: TMK/Museot Online

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...