lauantai 11. marraskuuta 2017

Turun hovioikeudessa

Akatemiantalon 200-vuotisnäyttelyssä jo käytiinkin, ja eilen oli avoimien ovien päivänä mahdollista tutustua talon muihin tiloihin, jotka kaikki ovat Turun hovioikeuden käytössä.

Sisään mentiin Hämeenkadun puolelta. Portaikossa on kaksi taideteosta, moderni "kolme tuomaria"...


ja aivan valtava Aleksanteri II:n muotokuva.


Täysistuntosali eli plenumsali on talon juhlavimpia tiloja juhlasalin ohella. Seiniä koristavat hovioikeuden presidenttien muotokuvat vuodesta 1623 alkaen jolloin hovioikeus perustettiin.


Puheenjohtajana toimivan hovioikeuden presidentin tuoli pöydän päässä.


Puheenjohtajan perspektiivi. Salin kalusto on 1830-luvun biedermeieria.

Hoivioikeuden neuvokset asettuvat virkaikänsä mukaiseen järjestykseen, paikat on merkitty nimikirjaimilla.


Pöydän toisessa päässä on ns. kuningatar Kristiinan raamattu vuodelta 1642. Sen äärellä ovat tuomarinvalansa vannoneet m. Urho Kekkonen ja Sauli Niinistö.


Lopuksi mentiin vielä tuomiokirkon puoleisessa siivessä olevaan istuntosaliin, jossa kuultiin hovioikeuden toiminnasta. Toisin kuin olin luullut, ei HO käy lävitse käräjäoikeuden päätöksiä pelkästään asiakirjoina vaan myös osallisia kuullaan, joko paikalla tai etäyhteydellä, ja yleisöllä on oikeus olla paikalla, paitsi suljetuin ovin käsiteltäviksi julistetuissa jutuissa.


Salissa tuli mieleen kaikki nähdyt oikeussalisarjat. Mitähän sitä itse muistaisi todistajanaitiossa? Keiden kanssa olin lounaalla vaikkapa viime maanantaina? Mitä heillä oli päällään? Mistä puhuttiin? Ei aavistustakaan.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...