torstai 9. marraskuuta 2017

Puutarha- vai takkakuvia?


Tänään kierrätämme taas jo facebookista tuttua materiaalia, eli Turun museokeskuksen kokoelmiin kuuluvia n. metrin korkuisia lautoja joihin on maalattu lapsia - tyttö ja poika - 1600- ja 1700-luvun vaihteen aikuisten vaatteissa. Maalaukset ovat Saustilan kartanosta Sauvosta, jossa niitä on sanottu puutarhakuviksi (parkprydnad), myös takkakuviksi luettelointimme niitä kutsuu.

Englanniksi näitä kutsutaan nimellä dummy boards tai chimney boards, jälkimmäinen viitaten niiden käyttöön kesäisin takan edessä (ne eivät siis ole tulenvarjostimia). Useampi nettilähde kertoo että maalauksia on tehty 1600-luvulta alkaen, joskin niiden alkuperä on hämärän peitossa. Mistäpä ei maailmassa kirjaa olisi tehty, ja englanniksi löytyy Clare Grahamin  Shire Album -sarjaan kirjoittama Dummy boards and chimney boards. Lapsihahmot todetaan kirjasessa kaikkein yleisimmiksi, ja nimenomaan takkakuviksi, jo korkeutensakin puolesta, tarkoitetuiksi.

Ja niinpä vain, sivulta 20, löytyy kuva lapsimaalauksista, joiden olinpaikaksi ilmoitetaan Pallant House West Sussexin Chichesterissä. Omenaa pitelevä tyttö on lähes meidän tyttömme kaksoissisar!


Graham kertoo maalausten kuuluneen alunperin kolmen kuvan kokonaisuuteen, muttei harmi kyllä mitä tuo kolmas kuva on esittänyt.

Lasten lisäksi kuvat esittivät yleensä palvelusväkeä, toki joskus myös herrasväkeä sekä sotilaita, jopa eläimiä. Tavallaan näiden kuvien jatkumoa olivat Britannian ja Amerikan tupakkakauppojen ovilla seisseet "intiaanit ja neekerit", englannissa myös kilttiin pukeutuneet Skotlannin ylämaalaiset ja jopa juutalaiset kulkukauppiaat (mainostamassa koruliikkeitä). Itse asiassa tupakan mainostus oli niinkin eriytynyttä että nuuskaa mainosti skotti, piipputupakkaa tummapintainen "mauri" ja purutupakkaa meirmies.

Mutta miltä ajalta meidän kuvamme ovat? Ainakaan taidekonservaattorimme ei löytänyt tarkastellessaan mitään raskauttavaa siihen suuntaan etteivätkö ne olisi juuri siltä ajalta, 1600- ja 1700-lukujen vaihteesta johon puvut viittaavat. Opinpa muuten senkin että tytön päälaella oleva hökötys on nimeltään fontange.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...