maanantai 6. marraskuuta 2017

Turun Akatemiatalon 200 vuotta

Akatemiatalo 200 – Kuningatar Kristiinan kunniaksi avautui yleisölle eilen. Vieraita oli vastaanottamassa vahtimestari...


ja peremmälle viittoi kuningatar Kristiina, jonka hallituskaudella Suomen ensimmäinen yliopisto tänne Turkuun perustettiin.


Itse näyttely on toisen kerroksen kahdessa salissa, ja pystyttäjinä ovat olleet Turun museokeskuksen museomestarit ja konservaattorit.



Monet Ruotsin vallan ajan tutkijanhuoneen esineet ovat nekin Turun museokeskuksen kokoelmista, mukaan lukien Gadolinin laboratorion lasiesineet.




Kirjaston 40000 kirjan lisäksi Turun palossa 1827 katosivat savuna taivaalle myös Akatemian muut kokoelmat. Ne käsittivät jo tuolloin taidetta Euroopan ulkopuolisista kulttuureista, mitä ei usein tule ajatelleeksi. Palon jälkeen kerääminen aloitettiin Helsingissä uudestaan. Alaskalainen naamio on Etholénin kokoelmasta Kansallismuseosta.


Jotain palosta sentään pelastuikin, kuten virkapukujen luonnoksia, ne ovat ehkä joillekin tuttuja Logomon näyttelystä muutaman vuoden takaa.


Palo vei korkeakoulun, mutta käyttäjiä komealle rakennukselle riitti. Hovioikeus toimii talossa edelleen. Rautainen raha-arkku ja rikoksentekovälineitä HO:n omsta kokoelmasta.


Virkamiehen näkökulma.


Virkfrakista luovuttiin vasta 1917.


Salkullaan vahtimestari kuljetti asiapapereita hovioikeudesta hovioikeuden neuvosten koteihin ja takaisin.


Talon juhlasali toimi palon jälkeen kirkkona kunnes tuomiokirkko saatiin korjattua. Tuomiokapitulikin toimi talossa pitkään. Piispanhiippa valmistettiin Lauri Ingmanin arkkiipiispaksi vihkimiseen 1930.


Postikin rakennuksessa on toiminut.


Juhlasali taas on toiminut lukemattomien tilaisuuksien pitopaikkana, usein musikaalisten. Vitriinin pohjalla ohjelmalehtisiä.



Eipä ollut ratikoitakaan unohdettu. Akatemiatalon ohi ajoi linja 2.


Näyttely oli sijoitettu kahteen saliin, joista jälkimmäinen tunnetaan Konsistoriosalina. Sen seinien yläosassa on klassisesta aiheistosta ammentavia kuva-aiheita.


Tietysti piti kurkistaa myös talon tiloista juhlavimpaan, juhlasaliin...





ja sen seinäreliefeineen, yhdestä Suomen varhaisen taidehistorian ikonisimmista kohteista.







Näyttely on esillä 5.11.2017- 7.1.2018, ja auki:
to-pe klo 12–17
la-su klo 12–16

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...