maanantai 13. marraskuuta 2017

Taskumuseoita

Thames & Hudson aloitti tänä vuonna uuden julkaisusarjan Pocket Museum. Ensimmäisissä osissa otettiin varman päälle eli tarjolla ovat antiikin Kreikkaa...


ja Roomaa käsittelevät osat.


Maaliskuussa on tulossa Egyptiä käsittelevä osa. Kompaktin kokoisissa kirjasissa esitellään n. 200 esinettä ko. kulttuurista, eikä tosiaan vain iankaikkisia marmorinvalkeita pystejä vaan mitä erilaisimpia arkiesineitä joita arkeologia on tyonut päivänvaloon, olkoonpa vaikka kylpylässä käytetty kaavin (strigil), hiiltynyt leipä Pompeijista, roomalaisnaisen bikinien yläosa, Egyptin hiekassa säilynyt villasukka tai monenlaiset työkalut mukaan lukien "Sveitsin armeijan linkkuveitsen" varhainen versio. Mukana on esineitä maailman merkittävimpien museoiden kokoelmista, ja totta kai monet, elleivät kaikki löydy ko. museoiden tietokannoista, mutta jälleen tulee todistuksi miten arvokkaita kontekstia luovat esinejulkaisut ovat.

Vaan eihän kaikkia voi miellyttää. Kreikka-osan käsittelemä aikakausi ulottui kauas esihistoriaan, mikä oli saanut  kirjan lukeneen kreationistin antamaa palautetta alkulehdille:

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...