maanantai 20. marraskuuta 2017

Suomen esihistoriaa Kansallismuseossa

Kansallismuseon uusi esihistorian näyttely avautui keväällä, ja sai ainakin omassa somekuplassani varsin ristiriitaisen vastaanoton. Kun kaksipäiväisen seminaarin yhteydessä oli mahdollisuus tutustua siihen, oli tietysti käytettävä tilaisuus hyväksi.

Kokonaisvaikutelma, kuten jo tiesinkin, oli varsin valkoinen.



Esineteksteistä on löydetty huomautettavaa, virheitäkin. En ryhtynyt virheitä etsimään, mutta täytyy myöntää että aika pelkistetyn askeettista informaatio ovat. Piste kertoo sijainnin, nuoli ajoituksen aikajanalla.


Ehkäpä vanhoja partoja ilahduttaa että typologiaakin vielä löytyy, nimittäin kirveistä, aina Fiskarsiin asti. Oikealla törröttävän kannon merkitys ei auennut, mutta joku osannee selittää.


Maaningan kirveen kohdalle merkitty luettelonumero mahdollistaa esineen löytymisen Finnasta, jossa siitä on vapaasti käytettävä kuvakin, mutta kuinka moni tuon hoksannee? Jokin sovellus Finnan ja näyttelytekstien yhdistämiseen pitäisi kiireimmiten keksiä, maanlaajuisestikin.


Esineitä on toki vähemmän kuin vanhassa esihistorian näyttelyssä (jonka paikalla nyt on museokauppa), mutta silti varsin runsaasti. Pienimpien kohdalla on suurennuslasi jonka läpi kohdetta tarkastella.


Rautakauden rakennuskantaa.


Kuppikivet ovat olleet monenlaisten, varsin pitkälle menevienkin tulkintojen kohde.


Susiluolan löydöistä sai äänestää pitääkö niitä ihmisten tekeminä vai ei.


Levänhuhdan kallojen dramaattinen esillepano onkin saanut jo paljon kiitosta, joten ei siitä sen enempää.


Tästä härpäkkeestä sai katsella ikkunan takana Töölössä rymyäviä mammutteja...


ja tästä kalliomaalauksia.


Seinällä oleva aikajana antoi varsin aution vaikutelman...


mutta sen alapuolella oli härpäke jossa liu'utettaessa  vaihtuivat ko. ajankohtaan liittyvät löydöt.


Euran puku jäännöksineen ja ennallistuksineen.



Aseita ja aarteita, ja video, josta nyt en muista esittikö se tulentekoa vai mitä.


Viimeisessä huoneessa oli taivasta kannatteleva tammi, ja eri eläimiä esitteleviä vitriinejä (mukana Huittisten hirvenpää). Vasta paluumatkalla kävi kollegan kertomasta ilmi että vitriinien viereisistä napeista olisi saanut kuuluviin ko. eläinten ääniä.


Esihistorian näyttelyn tieltä on raivattu rahakammion, hopeahuoneen ja asehuoneen näyttelytilat. Kansallismuseon näyttelyiden uudistaminen jatkuu, ja itsenäisyyden aikaa käsittelevä osuus aukeaa itsenäisyyspäivänä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...