Kirjamessusyksyyn ilmestyi myös Otso Kortekankaan kirjoittama ja Panu Savolaisen kuvittama Kaupunki maailman keskellä - Turun lasten maailmanhistoria, kustantajana Sigillum.
Perifeerisyyden voivotteluun ei sorruta, kuten jo nimestä huomaa. Onhan Turku meille turkulaisille maailman napa, ja joka tapauksessa kaupunki jonka kautta monet vaikutteet ovat maahan tulleet ja muualle Suomeen levinneet.
Kirjassa käydään läpi historian vaiheita ja teemoja yksi per aukeama. Kortekankaan teksti on selkeää, lapsille suunnattua mutta kosiskelematonta. Kunnasmaisuuteen vauhdikkuuteen tässä ei päästä ja kirja on ehkä muutenkin hieman isommille lapsille sopiva. Kaikkea mielenkiintoista siitä löytää jopa historia-ammattilainen: enpä ollut kuullutkaan että keskiajalla käymälöiden rakentamista koski oma lakinsa, hemlighuslag, tai että tuomiokirkon Kaikkien pyhien kappelin (nykyinen pääkuori) 8-kulmaista muotoa saattoi inspiroida piispa Maunu Särkilahden ihastuminen Firenzen kastekappeliin.
Savolaisen piirrostyyli on sekin selkeää ja tyylittelevää, yhteismitallista tekstin kanssa. Kuvissa esiintyvät niin Ristimäen kirkko, dramaattisesti palava Turku kuin kehräämössä työskentelevät lapset. Erityisesti blogistia ilahdutti sivun 47 kuva 1700-luvun kahviastiastosta, jota voi epäillä inspiroineen tämä postaus.
Kirjan lopussa kerrotaan historioitsijan työstä, suorastaanpa yllytetään siihen. Lisäksi lopussa on lähdeluettelo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti