tiistai 8. syyskuuta 2015

D-Day: Arromanches-les-Bains (1)

Arromanches-les-Bains ei varsinaisesti ollut invaasiorantaa vaan jäi amerikkalaisten Omahan ja brittien Goldin väliin. Britit valtasivat sen kuitenkin nopeasti, ja sinne perustettiin toinen kahdesta keinotekoisesta Mulberry-satamasta. Kaupungissa on yksi monista maihinnousulle ja Normandian taisteluille omistetuista museoista.


Vierailu koostui kahdesta elokuvaesiyksestä sekä itse näyttelystä. Sen keskiössä olivat pienoismalli koko Arromanchesin edustan Mulberrystä...sekä sen elementeistä matkalla kokoamispaikalle...

ja käytössä.


Diaraamoina oli mm. maihinnousualuksen keula...


viestikeskus...


ja jeeppi miehistöineen.


Aseita, sotilaspukuja ja kaikkea invaasiossa käytettyä härpäkettä oli yllin kyllin.Jokaisella liittoutuneiden joukkoihin kuuluneella kansakunnalla oli oma vitriininsä. Norjalaiset olivat saaneet omaansa viikinkirekvisiittaa (mahdollisesti jokin veteraanien muistoesine, niitä on museossa siellä täällä).


Alumiiniliuska, jollaisia pudotettiin miljoonittain sokaisemaan saksalaisten tutkat.


Hämäystä tämäkin. "Rupert" oli nukke joita pudotettiin invaasioyönä sekoittamaan saksalaisten pasmat siitä miten laajalle alueelle laskuvarjojoukkojen operaatioalue ulottui. Amerikkalaiset kutsuivat niitä "Oscareiksi".


Tuhannen naulan (454 kg) pommi jollaisia pudotettiin yli 10000 kpl saksalaisten rannikkopattereiden päälle ennen maihinnousua...


ja sen takana amerikkalaisvalmisteisten maihinnousualusten ("Higgins boat") dieselmoottori.


Vanhahtavan mallinen vesijäähdytteinen konekivääri oli toisen maailmansodan aikana vielä käypää tavaraa suurvaltojenkin armeijoissa. Tässä amerikkalaisten M1917A1.


Museokaupassa oli sitten niin paljon kaikkea ettei osannut ostaa oikein mitään, tiedätte kai tilanteen? No, toki sieltä jotain mukaan tarttui kahvimuki-jääkaappimagneetti-linjalta, ja Normandia-kirjoja minulla oli jo kotona kirjastollinen. Paljon niitä näyttää maailmassa olevankin.Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...