tiistai 1. syyskuuta 2015

Seilin houruinhuone alias Saaristomeren tutkimuslaitos

Vuonna 1624 Seilin saarelle siirrettin paitsi Pyhän Yrjänän hospitaalin spitaaliset, myös Pyhän Hengen huoneen "vaivaiset". Viimeisen spitaalisen kuoltua 1785 Seili toimi lähinnä "hourujen" eli mielenvikaisten sijoituspaikka, ja heille rakennettiin 1800-luvulla nykyiset uusklassiset rakennukset. Vuodesta 1889 alkaen laitos oli varattu yksinomaan naisille ja sellaisena se toimi aina 1962 asti. Vuodesta 1964 alkaen siellä on toiminut Saaristomeren tutkimuslaitos. Laitos ei yleensä ole yleisölle avoinna, mutta Turun museokeskuksen retken yhteydessä päästiin sinnekin kurkistamaan. Ensin kuitenkin ulkokuvia.

Sisällä on muistoja aiemmilta ajoilta vitriinissä.


Ja V.S. on todellakin lyhenne sanoista "valtion sairaala".


Tilat on muutettu toimistoiksi ja tutkimustiloiksi, mutta yksi mielisairaalan aikainen huone on entisöity pakkopaitoineen ja rauhoittavaksi tarkoitettuine seinän ruutukuvioineen. Miksihän kuviointi ei ulottunut kattoon?


Miten rauhoittava vaikutus kuvioinnilla sitten lieneekään ollut, oli se ainakin inhimillisimmästä päästä mielisairaisiin kohdistuneista hoidoista.

Olin käynyt Seilissä neljä vuotta aiemmin. Silloin olimme missanneet päivällä vuoden ainoan päivän, jolloin museohuone on avoinna kaikille kävijöille. Mutta niin vain kävi että seuraavana talvena Aboa Vetus & Ars Novan taidenäyttelyssä oli esillä mainitun huoneen rekonstruktio!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...