keskiviikko 9. syyskuuta 2015

D-Day: Arromanches-les-Bains (2)

Arromanches on tavallinen normandialainen merenrantakaupunki, joskin sotamuistojen leimaama.Kaupungissa ollessamme Mulberry-sataman jäännökset olivat nousuveden peitossa. Laskuveden aikana lähimpien laitureiden luokse voisi kävellä.


Nähtävillä oli mm. Bailey-silta, jollaisia käytettiin paitsi Mulberryn osina, myös jokien ylityksiin edettäessä Normandiasta Saksaan 1944-45.Puskutraktoreita tarvittiin heti invaasion jälkeen raivaamaan tieltä kaikki saksalaisten rannalle väsäämät esteet, kunhan niiden räjähteet oli ensin purettu.


Nämä pienet, unikolla varustetut ristit ovat myös tyypillinen näky brittien sotamuistomerkeillä.


Tämä metallinkappale oli muistomerkki Mulberryjen idealle, sille että maihinnousujoukot toivat satamat mukanaan, tarvitsematta heti ensi töikseen vallata raskaasti linnoitettuja satamakaupunkeja.Kaliiperiltaan 40 mm Bofors-ilmatorjuntatykki vuodelta 1944.


Brittiläinen kaliiperiltaan 5,5 tuuman haupitsi.


Amerikkalainen M3 puolitela-ajoneuvo, jota käytettiin paitsi panssaroituna miehistönkuljetusajoneuvoa, myös monien erilaisten asejärjestelmie nalustana.


Kaliiperiltaan 88 mm saksalainen raskas ilmatorjuntaykki ("kasi-kasi") oli yksi sodan kuuluisimpia aseita. Jos museon kaupasta ei mitään löytynyt, oli pääkadulla lisää valikoimaa.Eivätkä loppuneet Aroomanchesin nähtävyydetkään vielä tähän. Mäen päällä oli maihinnousulle omistettu panoraamateatteri...


näköalatasanne josta tiirailla merelle...
parikin muistomerkkiä...
ja lisää Bailey-siltaa.
Itse asiassa silta muodosti yhdessä obeliskin kanssa muistomerkin brittiarmeijan pioneeriaselajille.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...