perjantai 28. elokuuta 2015

Viikonloppu Kuralassa ja Ristimäellä


Viikonloppuna on suoranainen runsauden pula tapahtumista Aurajoen kulttuurimaisemassa. Lauantaina vietetään Muinaistulien yötä ja sunnuntaina Varsinais-Suomen museopäivää, mutta erityisen paljon ohjelmaa on tässä omilla kotikulmillani molemmin puolin Aurajokea ja toisiinsa limittyen kuten alla näette.

Kuralan Kylämäen muinaistekniikan päivät alkavat juuri näillä hetkillä ja jatkuvat koko viikonlopun, tässä niiden ohjelma: 

Päivittäin klo 11–17

Viikinkiteltta
Tulta ennen tulitikkuja
Muinaistekniikan opiskelijoiden työnäytöksiä
Kimpiastioiden tekoa, muinaistekniikan artesaani Janne Aakko
Lautanauhan tekoa, Essi Saukko
Varusteiden valmistusta sepän pajalla


Perjantai

Keskiajan ruokakulttuurin esittelyä, Maria Huokkola
klo 10 Jousiammuntanäytös
klo 11 Elämää tipi-teltassa -luento, kulttuuriantropologi Simo Hankaniemi. Vanha kanala
klo 12–14 Lapsille opastettua jousiammuntaa
klo 14 Tietoa muinaisvalusta -luento, arkeologi Jari Näränen

Lauantai

Muinaisveneen tervausta, Timo Kuokkanen
Muinaista muotia, Elina Nurmi
Paimensoittimia, pillipiipari Minna Hokka
Haarniskan pukemista
klo 11 Matkanteko keskiajalla -luento, arkeologi Ilari Aalto. Vanha Kanala
klo 12 Miekkailunäytös
klo 13 Suomalaisten maailmankuva keskiajalla -luento, arkeologi Ilari Aalto. Vanha Kanala
klo 15 Sota ja arki rautakaudelta keskiajalle -luento, Jani Hyväri, WarusSeppäin Kilta ry. Vanha kanala
klo 16 Miekkailunäytös

Sunnuntai

Tipi-teltta, kulttuuriantropologi Simo Hankaniemi
klo 11 Ravattulan Ristimäen kirkonpaikan arkeologiset tutkimukset -luento, arkeologi Juha Ruohonen. Vanha Kanala. Ruohosen opastukset Ristimäellä klo 14 ja 15.
klo 12 Muinaislöydöt ja säädökset -luento, tutkija Kaisa Lehtonen. Vanha Kanala
klo 14 Vipukeihäskilpailu yleisölle
klo 16 Jousiammuntanäytös


Kaarinan Ravattulassa vietetään Ristimäki-päivä lauantaina ja sunnuntaina, ohjelma tässä:

LAUANTAI 29.8.

Klo 15 (kannattaa olla hyvissä ajoin paikalla)

Vuoteen 1911 ajoittuva kuvitteellinen draamaesitys ”Unen ja toden rajamailla. Tarinoita ja lauluja Ravattulan Ristimäellä.” (Jarmo Kujala & Martti Lappi).

Draamaesitystä seuraa Ristimäen kaivauksia johtavan arkeologi Juha Ruohosen lyhyt esittely Ristimäen vuoden 2015 kaivauksista ja uusista tutkimustuloksista.

(Huom. Ohjelmaa Ristimäellä edeltää Kaarinassa Koriston tallilla pidettävä A.M.Tallgren -symposiumin II osa klo 12.00 alkaen (mm. esitelmiä), ks. erillinen ohjelma kotisivuilta).

Klo 17 Ristimäen esittelykierros ja opastettu kierros lähialueelta löytyneelle 500-luvun hautaröykkiölle ja rautakautiselle kuppikivelle (kesto noin 40 minuuttia, lähtö opastaulun edustalta).

Tapahtumien ajan sunnuntaina myös kannatustuotteita (mm. "Muinaisjäännös - lain suojaama" -t-paidat, Ristimäen postikortit, -merkit, julkaisut jne.) tarjoava Ristimäki-putiikki on paikalla auki.

SUNNUNTAI 30.8.

Klo 11 Ristimäen tutkimuksia esittelevä yleisöluento Kuralan Kylämäellä (Vanhassa kanalassa).

Klo 12-14 Ravattulan muinaisjäännöskävely. Kävelyn aikana tutustutaan Aurajokilaakson kulttuurimaisemaan sekä muinaisjäännöksiin kivikaudelta keskiaikaan, myös Ristimäen kirkonpaikkaan. Maksullisen kävelyn kesto on noin 2h ja ennakkoilmoittautuminen vaaditaan (ks. ohjeet ravattula.fi sivustolta).

Sunnuntain tapahtumat Ristimäellä alkavat sunnuntaina varsinaisesti klo 15.00

Klo 15 Ristimäen esittelykierros (kesto noin 30 minuuttia). Kuule ensimmäisten joukossa mitä uutta (ja vanhaa) Ristimäeltä on paljastunut vuoden 2015 kaivauksissa.

Klo 15-18 Tapahtumia, kierroksia ja esittelyjä. Mm. arkeologinen kaivausalue lapsille, Ristimäen kirkon pienoismalli 1:25 ja maastosta tehty 1200-luvun alun pienoismalli 1:500 esillä, grillimakkaraa ja pientä purtavaa saatavilla. Myös kannatustuotteita (mm. postikortit, -merkit, julkaisut jne.) tarjoava Ristimäki-putiikki on auki.

Klo 16 Opastettu kierros lähialueelta löytyneelle 500-luvun hautaröykkiölle ja rautakautiselle kuppikivelle (kesto noin 20 minuuttia)

Klo 17 Ristimäen esittelykierros ja opastettu kierros lähialueelta löytyneelle 500-luvun hautaröykkiölle ja rautakautiselle kuppikivelle (kesto noin 30-40 minuuttia)

Klo 18 Hartaushetki Ristimäen kirkonpaikalla

Kaikki Ristimäeltä alkavat opastetut kierrokset lähtevät ilmoitustaulun edustalta ja ovat päivien ajan maksuttomia. Osa tilaisuuksista säävarauksella. Muutokset ohjelmaan mahdollisia (katso ajankohtainen ohjelma tältä sivustolta). Tutkimukset paikalla jatkuvat vielä, ja tapahtumien ajan Ristimäellä onkin saatavilla paikan tutkimuksia tukevia kannatustuotteita (esim. julkaisuja, t-paitoja, pienoismalleja, postimerkkejä ja -kortteja).


Tapahtumiin osallistuvaa yleisöä kehotetaan saapumaan paikalle jalan tai polkupyörillä (ks. ohjeet alta linkistä), sillä paikoitustilaa Ristimäen läheisyydessä on hyvin rajoitetusti (jonkin verran paikoitustilaa on Särväntie 124 kohdalla). Aurajoen ylittävältä Kuralan kävelysillalta on päivien ajan opastus Ristimäelle.

Kuvassa Aurajoen laaksoa parin vuoden takaa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...