Seuraavan aamun opastetulla kierroksella julkisivusta paljastui huikea määrä yksityiskohtia, ja tyylihän oli flamboyant eli liekehtivä gotiikka.
Sisällä oli niin jylhää kuin yhdeltä kuuluisista Pohjois-Ranskan katedraaleista sopi odottaa.
Kirkkoon on haudattu joukko kuuluisuuksia, kuten Normandian ensimmäinen viikinkiherttua Hrólfr alias Rollo alias Robert...
ja Englannin kuningas Rikhard Leijonamieli, tai oikeastaan vain hänen sydämensä (joka 2012 tutkittiin perusteellisesti). Kaikkiaan kuningas pilkottiin kolmeen osaan jotka haudattiin erilleen, kaikki tosin Ranskaan, ja ranskalainenhan Richard Cœur de Lion oli toki kieleltäänkin.
Keskiaikaisia arvorakennuksia kaupungissa riittää monia muitakin, kuten oikeuspalatsi.
Ristikkorakenteisia keskiaikaisia tai ainakin sellaiseen tyyliin rakennettuja talona on vanhassakaupungissa katukaupalla.
Täällä talojen levenemiseen ylöspäin mennessä kerrottiin johtuvan siitä että kiinteistöveroa olisi maksettu vain alakerran pinta-alan mukaan. Myöhemmin samana kesänä Riiassa kuulimme toisenlaisen syyn, siitä myöhemmin.
Suuri julkinen kello oli kaupungin ylpeys myöhäoskeskiajalla. Rouenin astronominen kello Gros Horloge on 1300-luvulta, ja nykyisellä paikallaan se on ollut 1500-luvulta lähtien.
Rouen on myös kaupunki, jossa englantilaiset polttivat Jeanne d'Arcin roviolla vuonna 1431. Paikalla on nyt korkea risti ja sen vieressä hänelle omistettu moderni kirkko.
Seinen vasemmalle rannalle oli tuotu suuret määrät hiekkaa.
Vasta kotona googlattuani hoksasin että Roueniin tehdään Pariisin tavoin kesäksi rantalaiturille keinotekoinen hiekkaranta kaupunkilaisille viettää kauniita kesäpäiviä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti