torstai 30. heinäkuuta 2015

Giverny (3)

Tien alta pääse japanilaiseen vesipuutarhaan, jonka Monet rakensi 1890-luvulla patoamalla Seinen pienen sivupuron. Lampeen hän istutti lumpeita, joita kuvasi monissa maalauksissaan.


Lammen yli johtava kuuluisa vihreä silta on koko ajan tupaten täynnä matkailijoita. Alkuperäinen silta rapistui ja lahosi pois 50-vuotisen rappion aikana ja on siis restauroinnin yhteydessä rakennettu. Siltoja on puutarhassa toki muitakin, kaikki kyllä vihreitä.


Sillan yllä on ristikko, jossa kiemurtelee sinisateena (Wisteria) tunnettu köynnöskasvi. Ei käynyt ilmi japanin- vaiko kiinasinisadetta, joskin edellämainittu voi olla varsin vahvoilla.


Ei ole vesikään entisellään, nykyään se pumpataan kaivosta, syynä alkuperäisen puron saastuminen jossain vaiheessa.


Puron varressa on myös komea bambupöheikkö.


Lumpeiden ja bambujen lisäksi puutarhassa riittää monenlaista kukkaloistoa.Kieltämättä tämä oli kahdesta puutarhasta mielenkiintoisempi, ja tunnetumpi se on myös Monet'n maalauksista. Hän tutki intohimoisesti valoa ja värejä koko ikänsä ja maalasi samaa näkymää rakkaista lumpeistaan eri vuorokauden aikoina tavoittaakseen niiden kaikki sävyt.

Sittemmin Monet'n maalaukset ovat nousseet hinnoiltaan jopa kymmeniin miljooniin euroihin, ja suosittu on myös hänen kotinsa puutarhoineen, kävijöitä riittää puoli miljoonaa seitsemän kuukauden aukioloaikana.

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

Minäkin pidin tästä rehevämmästä puolesta enemmän. Ja tuo hiljalleen soljuva puro oli mukavaa katseltavaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...