keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Giverny (2)

Heti Monet'n talon edessä avautuu toinen kahdesta puutarhasta, niistä vanhempi ja tyypiltään klassinen muotopuutarha. Puutarha oli kirjailijan silmäterä ja sen hoidossa apuna useampikin puutarhuri. Kirjeissään matkoiltaankin hän saattoi kysellä joko se-ja-se kasvi kukkii.


Monet'n ajoilta on jäljellä vain pari vanhaa puuta aivan talon edessä.


Omassa aitauksessaan tepastelee kanoja sekä kukko.


Monet'n kuoleman jälkeen puutarha ehti olla tärviöllä puolen vuosisataa. Avuksi tulivat amerikkalaiset joiden lahjoitusten turvin Fondation Claude Monet on ylläpitänyt täysin restauroitua puutarhaa vuodesta 1980. Puutarha on auki yleisölle huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja tarkan istutussuunnitelman mukaan siellä on aina kukkivia kasveja. Puutarhan sulkeuduttua kaikki ylösnostettavissa oleva kasvusto viedään kasvihuoneisiin ja palautetaan taas keväällä.

Puutarhan kaakkoiskulmasta laskeudutaan käytävään...
...joka vie tien alta puutarhan kuuluisimpaan osaan, japanilaiseen vesipuutarhaan.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Millaiselta se turistimäärä tuntui? Olitteko liikkeellä mihin aikaan päivästä? Kuuluiko muiden suomalaisten ääniä?

Kari Hintsala kirjoitti...

Olihan sielä aika vilske. Lento Pariisiin saapui n. 9 aamulla ja ajoimme suoraan Givernyyn eli siellä oltiin puolen päivän aikoihin (lounas syötiin yhdessä kylän ravintoloista). Muita suomalaisia kuin meidän bussillisemme en huomannut. Ryhmät menevät sisään siitä muotopuutarhan kulmasta mistä lähtee tunneli japanilaiselle puolele, yksittäiset kävijät taas talon puolelta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...