tiistai 11. elokuuta 2015

Antiikki & Design 141 (6/2015)

Heti alkuun kiitokset siitä että lehti on huomioinut Luostarinmäen museon 75-vuotisjuhlan, ja haastatellut mäellä kirjapainoa hoitavaa Heikki Jokioista. Jutusta käy ilmi että kirjapaino kärsii ehjien kirjasinten puutteesta, mikä aiheutti piston kokoelmienhoitajan sydämessä. Olisiko syytä peräänkuuluttaa niitä?

Kannessa mainittua keittiöantiikkia (jolle englannissa on oma nimikin, kitchenalia) meillä sen sijaan on riittämiin, ja eilisiä tuunnustuksia jatkaakseni ei sekään ole suurimpia intohimon kohteitani.

Varsinais-Suomeen tuo myös juttu salolaisesta leikkikalukeräilijästä, jonka vanhojen peltiautojen kokoelma on kunnioitettavaa luokkaa. Melko liki eli Ahvenanmaan puolelta Kökarista on löytynyt minulle entuudestaan tuntematon kohde, Källskärin saarella sijaitseva ruotsalaiselle vapaaherra Göran Åkerhielmille kuulunut kesäasunto, jossa yhdistyvät arkkitehtuurin modernismi ja antiikin perintö. Saaristomeren kallioilla seisovat antiikin jumalten patsaat ovat kieltämättä melkoinen näky.

A&D oli vieraillut myös Sibeliusten Ainolassa, ja siellähän kävimme kesän aikana myös minä ja Hurmioitunut.

Esinepuolelta eniten viisastutti artikkeli Tapio Wirkkalan saksalaiselle Rosenthalin posliinitehtaalle suunnittelemista tuotteista. Monien hienojen esineiden joukossa hauskin on kyllä "paperipussi". Mainittava on taas Luupin alla -osio, jossa esitellyn kääntöpöydän tekijä ruotsalainen Jacob Siölin kerrotaan pulituurin keksijäksi, ja muistutetaan siitäkin että pöytäliinat olivat 1700-luvulla vielä hatvinaisuus. Siölinin tuotanto lienee ollut melkoinen, hän numeroi työnsä ja tämä on 1117. valmistunut huonekalu!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...