tiistai 12. marraskuuta 2013

Victoria and Albert Museum

Kensingtonin puiston eteläpuolella on alue, jota kutsutaan nimellä Albertopolis, viitaten kuningatar Victorian prinssipuolisoon, jolla oli huomattava rooli sen synnyssä. Alue käsittää monia Britannian kuuluisimpia instituutioita ja kuuluisin on varmasti Victorialle ja Albertille nimetty museo, tuttavallisemmin V&A. Pramea on jo sisäänkäyntikin.


Museo julistaa itsensä maailman suurimmaksi taiteen ja designin museoksi, suomenkielinen Wikipedia suurimmaksi "sisustusesineiden" museoksi. Niin tai näin, ainakin kokoelmia riittää, kaikkiaan 4,5 miljoonaa (!) objektia. Aika paljon on esilläkin.



Myöhäiskeskiaikaiset hautamuistomerkit ovat usein lähteenä kun tutkitaan ajan aseita ja varusteita, niin tarkasti ne on niissä kuvattu.


Mutta olipahan myös oikeita aseita ym. eli miehillekin jotain katsottavaa, jos joku tuosta desingn-sanasta pelästyi.



Mm. rautaesineille oli oma osastonsa, mitä taidokkaimpia luomuksia siitäkin oli tehty.


Paikka oli aivan valtava, ja jokaiselle Albertopoliksen kohteelle olisi pitänyt varata oma päivänsä. Niinpä tämäkin jäi pikaiselle kierrokselle suurimpien ihmeiden kautta. Aivan pysäyttävä oli tämä.


Trajanuksen pylväs 1:1 kopiona! Katkaistu kahteen osaan että mahtuu. Onhan antiikin veistoksia olut tapana kopioida, mutta silti... no huh-huh.

Erityisen hienoa oli kuitenkin, että museon sisäpihalla oli matala kahluuallas. Lontoossa tuskin usein on helle, mutta tuolloin oli, ja uupuneita jalkoja oli suorastaan taivaallista päästä vilvoittelemaan.


Olisi tuollaiselle varmasti kysyntää kuumana kesäpäivänä vaikka Turun linnan puistossa.

1 kommentti:

Mari Jalava kirjoitti...

Mielenkiintoisin museo Lontoossa... Siis minun mielestäni. Ja mullahan on peräti neljän päivän kokemus siitä kaupungista :-) Mutta se teki kyllä vaikutuksen. Ehkä siihen kokemukseen vaikutti myös se, että dinosaurusten jälkeen tuossa museossa ei pitänyt jonottaa. Taottujen rautaesineiden osasto oli suosikkini!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...