perjantai 1. marraskuuta 2013

Vaatteita haudasta


Tämän postauksen aiheen voi joku katsoa sopivan ajankohtaiseen halloweeniin, mutta itse asiassa innoittajana oli Turun tuomiokirkon uuden opaskirjasen ilmestyminen. Turun tuomiokirkko – Rakkaudella rakennettu on intendentti Riikka Kaistin ja valokuvaaja Martti Puhakan yhteistyötä. Julkistamisen uutisointi keskittyi yleisöltä suljettuihin hautakammioihin kirkon lattian alla.

Tuomiokirkon haudoista peräisin olevia objekteja on tuomiokirkon oman museon kokoelmissa (niitä oli esillä Turun linnan Kuu paistaa, kuollut ajaa -näyttelyssä), mutta muutamia jäänteitä on päätynyt myös Turun museokeskukseen. Kaarina Maununtyttären hampaan muistanee moni nähneensä, se on ollut usein esillä eri näyttelyissä ja tapahtumissa. Harvemmin nähtyjä ovat haudoista talteen otetut kymmenkunta kankaanpalaa, joiden taustapahviin on kirjoitettu  kenen henkilön "ruumiinvaatteista" se on peräisin.

Kaarina Maununtytär on Turun tuomiokirkon kuuluisimpia vainajia, joten häneltä on hampaan lisäksi kaksi kankaanpalasta, joista toinen yllä. Myös Kaarinan tyttären Sigrid Vaasan hautavaatteesta on palanen. Vanhin näyte lienee silkinpala, joka liittyy katolisen reliikin, piispa Hemmingin kallon säilyttämiseen.

Hammas ja kangas ovat tulossa esille, mutta miten ja missä, siitä toiste.

1 kommentti:

hietzu kirjoitti...

Varmasti moneen vetoava näkökulma tuo hautalöydöt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...