Windsoriin pääsee Lontoosta mm. junalla Paddingtonin asemalta. Sloughssa vaihdetaan junaa, ja ollaan pian pikkuruisella asemalla, jolta paikkakunnan päänähtävyys jo näkyykin.
Windsorin linna on jo Vilhelm Valloittajan peruja, osa 1000-luvun lopulla Lontoon ympärille rakennettua linnojen kehää, ja Englannin kuninkaiden residenssi aina sieltä lähtien. Sen nykyasu on lähinnä 1700-luvulta, mutta vastannee jokaisen mielikuvaa siitä, miltä keskiaikaisen linnan tulee näyttää.
Kävijämassojen hallitsemiseksi sisään mennään (turvatarkastuksen kautta) yhdestä portista ja ulos tullaan toisesta. Tässä sisäänkäynti.
Pikantti yksityiskohta muureista. Piikivenkappaleiden sekoittaminen laastiin on nimeltä galle(t)ting. Keskiaikainen tapa, mutta suurin osa Windsorissa nähtävästä on vasta 1800-luvun alusta ja vain koristeeksi tarkoitettua.
Kurkistus yleisöltä suljetulle yläpihalle (The Upper Ward).
Suurin osa linnaa on itse asiassa suljettu yleisöltä. Katsomaan pääsee osaa juhlahuoneistoa (The State Apartments), kuningatar Maryn nukketaloa (esittää kuvitteellista kuninkaallista asuinpalatsia 1920-luvulla) ja vaihtuvien näyttelyiden galleriaa (jossa nyt oli kuningassuvun jäsenten tekemiä piirroksia, maalauksia jne.). Kuvata ei saanut, joten jatketaan kierrosta ulkona, tässä vallihaudan puutarhaa.
Tykit kuuluvat linnanpihojen vakiokalustukseen, tosin tämän Englannin Itä-Intian kauppakomppanian kiinalaisesta dzonkista valtaaman Jaavalla valetun kanuunan yhteys Windsorin linnan historiaan jäi vähän hämäräksi.
Linna on kuningasperheen viikonloppuasunto, joten sitä vartioidaan kuten muitakin palatseja, tässä vaihdinvaihtovuorossa krenatöörikaartin sotilaita.
Näkymä keskipihalta (The Middle Ward) alapihalle (The Lower Ward)...
...ja päinvastoin.
Alapihan hallitsevin rakennus on Pyhän Yrjön kappeli (St George's Chapel), maineikkaan Sukkanauharitarikunnan pyhäkkö (sali ritarikunnan kokoontumisia varten on osa em. juhlahuoneistoa), joka tuolla hetkellä oli harmi kyllä kiinni yleisöltä, kuten viereinen Albertin muistokappelikin (Albert Memorial Chapel).
Ulos tultiin komeasta Henrik VIII:n mukaan nimetystä portista.
Joihinkin linnan juhlahuoneista on mahdollsita tehdä virtuaalikierros.
Osa juhlahuoneistoa tuhoutui tulipalossa vuonna 1992. Restauroinnin kustantamiseksi kuningashuone avasi Buckinghamin palatsin maksullisille yleisövierailuille. Vauriot on korjattu, mutta käytäntö avata Buckinghamin palatsi yleisölle heinä-elokuussa on jatkunut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti