Eräänlainen pyhistä pyhin tämäkin: kuninkaan makuuhuone. Kuninkaan ylösnousut ja maatepanot eli aamu- ja iltatoiletti olivat julkinen valtiollinen seremonia.
Huoneen istuimet oli suojattu hieman tökerön näköisin muovein.
Vieressä oli kuninkaan neuvoston kokoontumishuone.
Takaisin peilisaliin, jossa myös nykytaide oli päässyt esiin...
...kuten myös sitä seuranneessa Rauhan salissa.
Tästä alkoi kuningattaren huoneisto, ensimmäisenä makuuhuone, jossa kuningatar synnytti kruununperijän todistajien läsnäollessa.
Aateliston salonki, jossa kuningatar piti viralliset vastaanottonsa.
Sali, jossa odotettiin em. audienssille pääsyä.
Vartioston huone, jonka kattoa oli paikkailtu mielenkiintoisella tavalla, ehkä parempaa konservointia odotellessa? (EDIT Juurikin näin, vahvistivat museomme konservattorit.)
Seuraavan huoneen täytti kolme jättiläismäistä maalausta Napoleonin vaiheista, yleiskuvaa niistä oli mahdoton saada, tässä vain yksityiskohta rykmenttien kotkien jaosta kruunajaisten yhteydessä joulukuun 4. päivänä 1804.
Eteläsiipeen käännyttäessä ensimmäisenä oli vuorossa "vuoden 1792 huone", omistettu tuona vuonna alkaneille vallankumoussodille ja niiden sankareille (joista yhtä käsiteltiin täällä).
Sitten rysähtikin militariaharrastajalle oikein kunnolla: Taistelujen sali kuvaa ranskalaisten kuuluisimpia taistelukenttiä hamasta Klodovigista Napoleoniin. Jo pelkästään nämä kolme olivat tuttuja erinäisten kirjojen kansista ja sotapelien kuvituksista - täällä ne siis olivat!
Ja näitähän riitti...
Tunnelmasta toiseen, "vuoden 1830 huoneessa" odottikin sitten pinkki helikopteri.
Sali oli omistettu vuoden 1830 vallankumousta seuranneelle "heinäkuun monarkialle". Katon alaston tyttö lienee ollut vapauden hengetär kuuluisamman sisarensa tavoin.
Vaelsimme vielä muutaman tyylihuoneen läpi, mutta tarkkaa käsitystä ei ole, olivatko ne osa kuninkaan vai kruununperillisen yksityishuoneistoja.
Hauskanen karttapallo.
Jälkeenpäin vaikutti siltä, ettemme ilmeisesti kiertäneet kaikkea mahdollista, ehkä osa linnasta oli kiinnikin, mene ja tiedä. Paljon oli jo tässäkin, ja aika lailla paikallaan mennä syömään eväitä palatsin rappusille...
...ja toteamaan että maineikas Versailles on aika väritön puiston puolelta nähtynä.
Puistosta lisää huomenna.
4 kommenttia:
En osaa kuvitella millaista tuollaisessa olisi asua. Ei kodikkuuden hiventäkään,kaikki niin virallista ja kullattua.
En ole tiennytkään että palatsia käytetään nykytaiteen näyttelysalinakin. Mielenkiintoinen kontrasti.
Onkohan noissa huoneiden sänkyjen edessä ollut jo kuninkaan aikoihin tuollaiset "aidat" vai onkohan ne lisätty jälkikäteen museoimisen yhteydessä.
Kodikkuutta haettiin Trianonista, siitä myöhemmin tällä viikolla.
Hyvä kysymys nuo kaiteet... olettaisin niiden olleen siinä alunperin, mutta varmaksi en osaa sanoa.
Oon ehkä tosikko, mutta mun mielestä tuo nykytaide häiritsee tuolla.
Tuolla siis ei ole lainkaan alkuperäistä kalustusta jäljellä? Ilmeisesti museoitaessa ei ole haettu aurinkokuninkaan aikaista sisustusasua? Mun silmäni ainakin näkevät rokokoota, mikäli mitään ymmärrän. En kyllä paljon. :D
Käsittäkseni alkuperäinen kalusto myytiin vallankumouksen aikana ja sitä on hankittu myöhemmin takaisin, tai ainakin samantyyppistä.
Lähetä kommentti