Jälleen lienee paikallaan aloittaa roomalaisajan Pariiisin kartasta:
Melko lailla sen keskellä ovat Clunyn termit eli kylpylä, joiden ulkokuvia postasin lähes vuosi sitten. Nyt oli tilaisuus käydä kompleksin parhaiten säilyneessä osassa eli frigidariumissa, joka muodostaa osan Musée de Clunya.
Frigidarium on kylmiä kylpyjä varten, ja olen aina ihmetellyt miten roomalaiset saivat sen pidettyä kylmänä Välimeren kesässä... no, ainakin korkeat tilat pysyvät viileinä, senhän tietää jokainen jättiläismäisissä kirkoissa kesäisin käynyt turisti.
Venemiesten pilarin (Pilier des nautes) jäännökset löydettiin Notre-Damen kuorin alta 1700-luvun alussa, ja ovat hyvä esimerkki antiikin uskonnollisesta synkretismistä. Kuvituksena on niin kelttiläisiä kuin roomalaisia jumaluuksia.
Tämän veistoksen on aina sanottu esittävän keisari Julianus Apostataa, mutta museon opaskirjan mukaan se voi olla myös Serapiksen pappi Hadrianuksen ajalta.
Kylpylän seinät olivat monesta paikasta tuttua tiilen ja ja kiven vuorottelua (opus vittatum mixtum).
Opaskirja tiesi myös kertoa syyn säilymiseen: sitä ei ollut kovinkaan helppoa purkaa ja kierrättää rakentamiseen jossain muualla. Niinpä kylpylä on integroitu myöhempiin rakennuksiin ja säilynyt aina osana Pariisin kaupunkikuvaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti