tiistai 23. lokakuuta 2012

Kunnialegioonan museo

Arvaan että kun kirjoitan tähän sanan kunniamerkkimuseo, niin useimmat naislukijat vaihtavat kiireesti toiselle saitille. Mutta hei, se on oikeasti hieno! Kyseessä on Musée national de la Légion d´Honneur et des ordres de chevalerie eli suomennettuna jotensakin "Kunnialegioonan ja muiden ritarikuntien kansallinen museo". Museo on Seinen rannalla ja näyttää joelta katsottuna tältä:


Rakennus on aivan Musée d'Orsayn vieressä, sisäänkäynti on sen puolelta ja näyttää tältä:


Museo on omistettu Napoleonin vuonna 1802 perustamalle Kunnialegioonalle, mutta siellä esitellään myös vallankumousta edeltävän Ranskan, samoin kuin kaikkien muidenkin maailman maiden kunniamerkkejä. Melkoinen Napoleon-pyhättö tämä viime kädessä on, tässä miehen omia prenikoita.


Kuvia keisarista itsestään oli riittämiin.
Ritarikunnan suuret käädyt oli esitelty seinänkokoisina.


Mutta kuten sanottu, myös "vanhan vallan" aikaiset merkit saajineen olivat hyvin edustettuina......puhumattakaan siitä, että esillä oli varsinaisten kunniamerkkien lisäksi kaikenlaista muutakin sälää.


Yllä olevassa kuvassa Napolenin keisari Aleksanteri I:lle Tilsitissä lahjoittama pistoolipari.

Kunnialegioona toisen keisarikunnan...


...ensimmäisen maailmansodan...


...ja toisen maailmansodan aikana.


Ulkomaisille kunniamerkeille on oma laaja osastonsa.


Merkkejä on valtavasti. Mitkä eivät ole mahtuneet vitriiniin......ovat vetolaatikoissa, kuten Suomen kaksi edustajaa, Suomen Leijonan ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarikuntien suurristit.


Näyttely on todella tyylikäs ja suhteellisen uusi, vuodelta 2006, ja sen sponsorina on toiminut - Rolex!

Myymälästä sai 6 €:lla oheista läpyskää, joka esitteli muutamia näytteitä museon kunniamerkeistä ja muusta esineistöstä.


Ja sokerina pohjalla vielä se, että museoon ei ole pääsymaksua!

Museon kotisivu.

2 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Itse suhtaudun melko nihkeästi näihin "killuttimiin" sillä niitä tuli hypisteltyä ja kuvattua merkki toisensa jälkeen Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa. Mutta myönnetään, ei tämä Kunnialegioonan museo niin kamalalta näyttänytkään. Ja vaikka merkit eivät kiinnostaisi siellä näyttää olevan paljon muuta mielenkiintoista.
Löysit suomalaisiakin! Noita suomalaisia suurristejäkin on tullut kuvattua. Myönnetään, että sitten kun niiden myöntämisperusteita ja taustaa alkoi selvitellä, ne tuntuivat läheisimmiltä, eikä pelkästään "killuttimilta".
Vau! Vai on ihan Rolex toiminut sponsorina. Toinen vau-huuto ilmaiselle sisäänpääsylle :o

Kari Hintsala kirjoitti...

Pitihän ne suomalaisprenikat tsekata. Samassa laatikossa oli myös Islannin ainokaisen ansioritarikunnan eli Haukkaritarikunnan "killuttimia".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...