Turun museokeskuksen pelikokoelmaan tutustuessani esiin sukelsi kartta, joka oitis herätti strategiapeliharrastajan mielenkiinnon. Pahvikartta, riekaleinen, osa puuttuu, ja takana lyijykynämerkintöjä, jotka kertovat esineen kuuluneen itselleen Walter von Konowille, Turun kaupungin historiallisen museon ensimmäiselle intendentille, joka toimi virassaan vuosina 1896-1933.
...ja vasemman alakulman signeeraus viittaisi vuoteen 1906.
Hauskaksi asian tekee se, että vallitseva wikipediaviisaus kertoo kaupallisten strategiapelien isän Charles S. Robertsin käyttäneen hexagonaaliruudukkoa eli hexejä ensimmäistä kertaa vuonna 1961, mutta tässäpä niitä vain on, Suomessa jo vuoden 1906 tietämillä painetussa pelikartassa.
Valitettavasti peli on vailla luettelonumeroa ja siten muuta alkuperätietoa kuin mitä kartasta itsestään on saatavissa. Kartta esittää nimetöntä (ja oletettavasti) imaginaarista rannikkoa edustan saarineen, siellä täällä on merimerkkien tapaisia merkintöjä ja myös veden syvyys on ilmaistu sinisen eri sävyillä.
Meritaistelu- tms. purjehduspeli? Kartan koko on 52 x 91 cm, hexien halkaisija 2,5 cm.
Peli on esillä Pelien maailmoissa -näyttelyssä Turun linnan isossa linnantuvassa 27.4.2012-24.3.2013.
Kuvat: TMK
8 kommenttia:
Jännä, hyvin jännä kartta. Onko tästä kustannusosakeyhtiöstä enemmän tietoja? Kenties sen arkistosta löytyisi tietoja pelistä.
Sanomalehtien antia:
Kajaanin lehti 10.2.1906: "Senaattiin on vahvistettavaksi jätetty uuden osakeyhtiön nimeltä Osakeyhtiö Launis Aktiebolag, säännöt. Yhtiön tarkoituksena on tukuttain myydä paperi- ja pientavaraa sekä kuvallisia postikortteja ja taidejäljennöksiä. Niinkuin tunnettu on etenkin viimemainittu liikkeenhaara ollut melkein kokonaaan ulkomaalaisten toiminimien hallussa. Tämä uusi liike tulee pääasiassa pitämään silmällä että kauppaan saadaan meidän kansallisuudellemme ja taiteellemme kuvaavia esineitä ja kuvia. Yhtiön perustajat ovat maisteri Yrjö Weilin, kirjakauppias W. Tukiainen ja kauppias A. Remander."
Uusi Suometar 29.4.1906: "Uusi taidekustannus- ja tukkuliike. Osakeyhtiö Launis Helsingisssä on laskenut kauppaan ensimmäiset uutuutensa, värillisiä postikortteja suomalaisista kansantansseista. Kortit, joita on 15 eri lajia, ovat painetut Saksassa, koska meillä ei vielä ole yhtään painoa, joka olisi varustettu tämänkaltaisten postikorttien valmistamista varten tarpeellisilla koneilla. Näissä korteissa esiintyvät kauneimmat kansallispukumme sekä väritykseen että muotoon nähden tieteellisesti tarkkoina. Niiden kautta joutuvat meidän kansantanssimme tunnetuiksi.
Osakeyhtiö Launis on muuten ottanut pääasialliseksi tehtäväkseen kotimaisten kivipainotuotteiden levittämisen. Launiksen tarkoitus on koettaa painattaa niin paljon kuin suinkin tuotteistansa kotimaassa. Niinpä ilmestyy Vapuksi väritettyjä ylioppilaskortteja, jotka ovat Helsingissä painetut. Niitä on kymmenen eri lajia, kullakin silhuettikuva jostakin osakunnan jäsenestä, taustana osakunnan värit. - Launiksen kustannuksella on nyt myöskin ilmestynyt toinen sarja kansanlaulukortteja, joista ensimmäinen sarja ilmestyi Assar Palanderin kustannuksella ja saavutti suuren menestyksen.
Nyt on Launikseen yhdistetty yllämainittu Assar Palanderin taidekustannusliike Pallas. Hra Palander itse toimii Launiksen prokuristina. Toimeenpaneva johtaja on maisteri Yrjö Weilin."
Helsingin Sanomat 5.5.1906: "Snellmanin 100 vuotis-juhlaksi Osakeyhtiö Launis Aktiebolagin kustannuksella on ilmestynyt kaksi kuvaa Snellmanista, toinen 36x28 cm. suuruinen kaksoisvalopainoskuva, toinen 21x15 cm. valopainoskuva. Molemmat ovat painetut erittäin hyvälle kartongille ja varustetut Snellmanin nimikirjoituksella. Myytävänä kaikkialla. Jälleenmyyjiä otetaan."
Keski-Savo 29.9.1906: "Joulu-uutuuksia nuorelle väelle. Niinkuin tiedetään, ei meidän kirjapainoissamme tähän saakka ole tehty juuri mitään siltä alalta, joka huvittaa lapsia ja nuorisoa vaikka väripainatuksen alalla niin helposti saadaan paljon sivistävää ja huvittavaa tehtävää heille. Maalauskirjoja on jokunen ilmestynyt kotimaisten kustannusliikkeidemme välityksellä, samaten jokunen seurapeli mutta niitäkin hyvin niukasti, sillä saksalainen huokea tusinatavara on ollut vaarallinen kilpailija. Vuosikymmeniä ovat nyt saksalaiset liikkeet tänne lähettäneet lapsillemme kuva ja maalaus-kirjoja peliä, sekä n.k. rakennusarkkeja, jotka ulkomaisilla aiheillaan ovat olleet heille vieraita. Osakeyhtiö Launiksen kustannuksella tulee nyt aivan piakkoin kauppaan laskettavaksi, paitsi erilaisia lasten seurapeliä, rakennusarkkeja neljää eri lajia, nim. Olavinlinna, Räntämäen kirkko, Lappalaiskota ja suomalainen Savupirtti. Saksien ja liiman avulla ovat nyt lapset tilaisuudessa näistä arkeista rakentamaan kotimaisia rakennuksia, joista heidän kehitykselleen on paljon hyötyä. Nämä arkit ovat sitä paitsi kotimaista työtä. Toivottavasti nämä uutuudet joulumarkkinoilla tulevat saamaan ansaittua huomiota osakseen. Launiksen muista uutuuksista toisten lähemmin."
Kaleva 21.12.1906: "Uusi seurapeli. Osakeyhtiö Launiksen kustannuksella on ilmestynyt uusi seurapeli nimeltä Kilpapurjehduspeli, joka monessa suhteessa on kaikkia vanhoja pelejä opettavampi ja huvittavampi. Nuorukaiset, jotka sitä pelaavat, eivät ainoastaan opi todellisen kilpapurjehduksen sääntöjä, vaan myöskin teoreettisen purjehdustaidon s. t. s. luovimisen, myötätuuleen purjehtimisen, vastaantulijain sivuuttamisen j. n. e. Jopa merimerkkienkin, jotka kaikkein tulisi tuntea, opitaan tässä pelissä, jota sivumennen sanoen ei koskaan voida pelata kahta kertaa samalla lailla. Pelin hinta on ainoastaan 1:50 ja saadaan sitä kaikista kirja- ja paperikaupoista."
Wiipuri 22.12.1906 "Suurta iloa lapsille ovat tuottaneet meidän uudet kotimaiset rakennusarkimme. Seuraavat uudet lajit ovat ilmestyneet. Huvila, Läävä lehmineen ja 4 arkkia huonekaluja. Myydään huokeasta hinnasta jokaisessa hyvinvarustetussa kirja- ja paperikaupassa. Välttäkää saksalaista tusinatavaraa! Käyttäkää kotimaista valmistetta. Osakeyhtiö LAUNIS Aktiebolag Helsingissä, L. Heikinkatu 20."
Uusi Suometar 15.12.1907 "Se puute, joka tähän saakka on ollut suomalaisista Seurapeleistä, on saanut meidän muun liikkeemme ohella kustantamaan niitäkin. Paras uutuutemme tälle vuodelle on: Suomalainen kirjailijapeli, joka eroaa edellisistä sekä sen kautta, että se on uusin laatuaan, myöskin siinä, että tässä on kirjalijain muotokuvat ja elämäkerrallisia tietoja. Muita uutuuksia on meillä noppapelit Karhu-Pekka sekä Kilpa-ajopeli ja korttipelit Hullunkuriset perheet sekä Kyse-Sinä-Minä-Vastaan. Näiden hauskojen pelien hinta on 1:50, paitsi viimemainitun, joka maksaa 75p. Saadaan kaikista kirja- ja paperikaupoista sekä suoraan meiltä. Osakeyhtiö Launis Aktiebolag Helsinki, L. Heikinkatu 20."
Kiitoksia tiedoista! Kyse on siis kilpapurjehduspelistä. Nyt vain lisää tutkimusta ja/tai kehittelyä, niin Fatabuuri saa tästä myyntituoteen.
Sadan vuoden takaiset mainosteksit olivat hupaisaa luettevaa. Mielenkiintoinen oli Wiipurin Sanomat. Supistus -lehden mainoksen "Muita uutuuksia on meillä...ja korttipelit Hullunkuriset perheet" tieto, että Hullunkuriset perheet on noinkin vanha peli: hyvä peli se on. Olen pelannut sitä lastemme kanssa ja epäilenpä, että lastenlapsetkin sitä sitten aikanaan pelaavat.
Kiitokset todellakin vielä Digitaalisen Eturientolan erikoiskirjeenvaihturillemme Kaisalle! Noin vanha heksagonaalikartta on mielestäni sensaatio, olkoonkin että mehiläiset keksivät heksit jo 27 miljoonaa vuotta sitten. Ihmettelen kyllä, että se olisi aikoinaan jäänyt ainoaksi, ehkäpä muitakin ilmaantuu?
Vasemman alanurkan signeeraus lienee Samuel von Bellin. Ainakin hänen 1905 piirtämässään postikortissa, jossa Kaarle IX tapaa talonpoikaislähetystön Turussa, on täsmälleen samanlainen. Oy Launis Ab näyttää myös kustantaneen von Bellin piirtämiä postikortteja noihin aikoihin.
Kiitokset anonyymille tiedosta!
Lähetä kommentti